Van buurvrouw naar boodschappen-oma

mrt 28, 2024 | Alles tonen, Burenreport

Sam Dekker (22) begon in 2022 als goede buur bij Burennetwerk, om buurvrouw mw. Mens (84) te helpen met de boodschappen. Sam was zo enthousiast over Burennetwerk dat ze zich bij het vaste team voegde als communicatiemedewerker en coördinator informele zorg. Nog steeds doet ze ook boodschappen voor haar buurvrouw. 

Ik noem haar nu mijn boodschappen-oma, omdat ze wel een beetje als een oma voelt.

goede buur Sam

Burenreporter Amanda interviewt Sam:

“Ik ontmoet Sam op het kantoor van Burennetwerk: een gezellige zolder in een statig pand aan het Corvershof, eigendom van de
Protestantse Diaconie Amsterdam. Het is een plek vol reuring; er wordt hard gewerkt, maar ook gelachen. In de keuken drinken we een kopje thee en vertelt ze mij vol enthousiasme over haar ervaringen bij Burennetwerk.”

VAN GOEDE BUUR NAAR BAAN
Tijdens haar opleiding bestuurskunde kwam Sam via studiegenoten in contact met Burennetwerk. “Eens per twee weken ging ik als goede buur boodschappen doen voor mevrouw Mens, een oudere buurvrouw bij mij in de straat. En dat doe ik nog steeds, al bijna anderhalf jaar. Dat bevalt heel goed. Op die manier heb ik een beetje kennisgemaakt met de organisatie. Ik vond de mensen heel leuk en vooral ook de dynamiek op kantoor.” Al gauw werd Sam ook gevraagd om als vrijwilliger aan te sluiten bij het Burenreporterteam. “Dat ik er een half jaar later een baan kreeg, was een perfecte samenloop van omstandigheden.” Ze startte met acht uur per week, maar dat zijn er inmiddels 26, verdeeld over drie verschillende functies. Nu werkt ze als communicatiemedewerker, coördinator informele zorg voor stadsdeel Zuid en als voorzitter van Platform Informele Zorg Zuid.  

BOODSCHAPPEN-OMA
Bij haar eerste bezoek als goede buur, vond Sam mevrouw Mens nog wat lastig te peilen, maar dat liep al gauw los. “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten toen ik voor een kennismaking een kopje thee kwam drinken. Mevrouw Mens bleek een ras-echte-Amsterdammer: wat terughoudend in het begin, maar al snel werd ze comfortabeler. Ik wist niet wat ze kon hebben van mij. Ik kan best een grote mond hebben en direct zijn, harde grappen maken. Maar zij is ook zo, dus dat kan ze waarderen, we kunnen daar samen erg om lachen. Ze zegt af en toe dat ze heel blij is dat ik er ben en dat ze niet iemand anders had gewild als goede buur, dat vind ik fijn. Onze band is in de loop van de tijd veranderd, van heel beleefd en afstandelijk naar heel eerlijk en geïnteresseerd in elkaar. Ik noem haar nu mijn boodschappen-oma, omdat ze wel een beetje als een oma voelt.” 

KLETSEN OP EEN BANKJE
Het idee van een boodschappenvraag oppakken als goede buur is dat je de boodschappen zelf doet en aflevert bij de buur. Maar Sam vindt het juist gezelliger om dat samen te doen. “We wandelen samen naar de Albert Heijn, hebben onze eigen route gevonden door de winkel, weten wat ze nodig heeft en wat ze wel en niet zelf kan pakken. En op de terugweg rusten we altijd even uit op een bankje, om te kletsen en van het weer te genieten.”

Ze is heel eigenwijs en bijdehand, dat maakt haar heel erg leuk.

goede buur Sam

KERSTBOOM IN SEPTEMBER
Naast boodschappen, helpt Sam mevrouw Mens soms ook met andere klusjes, zoals een bezoekje aan de kapper of de Blokker, of het optuigen van de kerstboom. 

“Ze houdt heel erg van Kerst.
Al in september belde ze mij met de vraag of ik kon helpen met het optuigen van haar kerstboom. Die heeft er wel vijf maanden gestaan. Haar hele huis stond vol met lichtjes. Elke keer dat ik kwam liet ze me weer iets nieuws zien: een sneeuwpop en dan weer een dansende kerstman. Mevrouw Mens trekt zich niet zoveel aan van de norm, doet echt haar eigen ding. Ze is heel eigenwijs en bijdehand, dat maakt haar heel erg leuk.” 

FAMILIEGEVOEL
In de afgelopen anderhalf jaar hebben Sam en Mevrouw Mens een bijzondere band opgebouwd. “Ik heb een beetje een familiegevoel bij haar. Mijn eigen familie woont vlakbij Alkmaar, dat is niet ver maar ook niet om de hoek, en zij woont maar vijf minuten bij mij vandaan. Ik kan met haar zonder na te denken kletsen over vanalles; ik ben zelf even de deur uit en doe haar daar ook een plezier mee. Ze stuurt mij ook kerstkaartjes en ik kreeg zelfs ‘vakantiegeld’. De dag voor ik op reis ging, deed ik nog boodschappen voor haar en toen gaf ze me een envelopje: “Sam, als je dit niet aanneemt hoef je hier nooit meer te komen.” Toen heb ik daarvan een drankje gedronken in Griekenland. Heel lief. Ik ben haar heel erg gaan waarderen en ben echt blij dat ik haar heb leren kennen.” 

Goede buur Sam

OOK GOEDE BUUR WORDEN?

Smaakt het verhaal van Sam naar meer en wil jij je ook flexibel en laagdrempelig inzetten bij jou om de hoek?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

BURENREPORT
Ons burenreporterteam interviewt op vrijwillige basis de buren die via Burennetwerk actief zijn. Lijkt het je ook leuk om af en toe een interview te doen en de verhalen achter de Amsterdamse voordeuren in beeld te brengen? Sluit je aan als burenreporter door te reageren op de vacature.

Foto’s van Sam en mw. Mens door Baretta Media.

Foto van Amanda door

Brian Elings.

AMANDA MEIJERINK

Burenreporter, schreef dit interview met Sam

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z'n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z'n...