AI neemt koppelen van buren over

mrt 29, 2024 | Alles tonen, Nieuws

Buren in Amsterdam vinden en helpen elkaar met AI
Burennetwerk Amsterdam kondigt als eerste vrijwilligersorganisatie met trots een revolutionaire verandering aan in haar werkwijze.  

Als gevolg van de buitengewone successen van kunstmatige intelligentie (AI) en de groeiende druk op informele zorg, besluit Burennetwerk volledig over te schakelen naar AI-gestuurde processen. Mede door het doorlopende tekort aan voldoende financiering voor het draaiende houden van de groeiende vrijwilligersorganisatie komt deze stap als geroepen.

Via Burennetwerk Amsterdam helpen ruim 1800 ‘goede buren’ hun buurtgenoten met kleine klussen, vervoer of contact. Per maand komen er meer dan 200 burenvragen binnen op de helpdesk van Burennetwerk en de roep om hulp van een buur wordt alsmaar groter.

Directeur Sandra Bos legt uit: “Met de afschaling van de formele zorg en de toenemende vergrijzing wordt informele zorg in de stad steeds belangrijker. Wij maken mogelijk dat buren elkaar weten te vinden voor hulp of een praatje. Helaas is er onvoldoende financiering voor het behoud van onze persoonlijke telefoondienst van vrijwilligers en kantoormedewerkers die [nu nog] veelal handmatig de koppelingen maken en de telefoon opnemen. Daarom gooien wij het roer in onze werkwijze volledig om. De mogelijkheid om te werken met AI komt precies op tijd.”.

Medewerkers overbodig

De persoonlijke benadering bij het koppelen van buren voor hulp of contact wordt in de loop van dit jaar volledig vervangen door geavanceerde AI-algoritmen. Deze nieuwe aanpak maakt het mogelijk om buren efficiënter en effectiever aan elkaar te koppelen, waardoor er geen medewerkers meer aan te pas hoeven komen. Bos: “De salariskosten voor onze burenmatchers zijn onze grootste kostenpost, nu we alleen nog betalen voor een goed werkend AI-systeem kunnen we flink bezuinigen”. Bovendien maakt AI minder fouten en meer nauwkeurige matches tussen buren op basis van ingevulde profielen.

Een praatje met een AI-stem zal niet onder doen voor een echt persoon

AI werkt inmiddels zo geavanceerd dat ook aan de telefoonlijn geen medewerkers meer nodig zijn. De buur zal geen verschil merken bij het inschakelen van Burennetwerk. De AI-telefoonstem en mails zijn niet van echt te onderscheiden. Bovendien staan bewoners nooit meer in de wacht, omdat AI meerdere telefoonlijnen tegelijk kan beantwoorden. Ook mails worden direct beantwoord. Dit zorgt voor meer toegankelijke en continue ondersteuning voor alle Amsterdammers die hulp nodig hebben of willen bieden.

Nieuw tijdperk, vele organisaties zullen volgen

Nieuw tijdperk, vele organisaties zullen volgen
“Deze stap naar een AI-gestuurde werkwijze markeert een nieuw tijdperk voor het (in)formele zorglandschap van de stad” zegt directeur Sandra Bos. “Door gebruik te maken van AI kunnen we efficiënter werken en onze middelen beter inzetten om de Amsterdammer te helpen. Bos verwacht dat het niet lang meer duurt voor het hele (in)formele zorglandschap van Amsterdam op deze manier opereert.
Voorheen werd veel tijd en energie besteed aan subsidieaanvragen en fondsenwerving om de activiteiten van Burennetwerk te ondersteunen. Met de implementatie van AI zijn dergelijke inspanningen niet langer nodig, waardoor de organisatie financieel toekomstbestendig wordt en we ook in de toekomst de toenemende burenvragen aankunnen.

In de loop van 2024 volledig over

Uiteraard is er eerst nog veel werk te verzetten, omdat de AI-algoritmes volledig moeten worden geladen met de juiste informatie. Vanaf aanstaande maandag start de proef met AI- burenmatches en gaat de AI-gestuurde website live waar buren met een vraag online zogenaamde ‘AI-medewerkers’ kunnen spreken. In de loop van 2024 hoopt Burennetwerk volledig op AI te draaien. Twee medewerkers blijven in dienst. Zij zijn verantwoordelijk voor het toezicht op het AI-matchsysteem en het implementeren van updates. Dit garandeert een hoog niveau van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de toekomstige dienstverlening van Burennetwerk.

[ …………………]

Dat zet je aan het denken he?!

“Zou AI dan echt persoonlijk contact bij Burennetwerk gaan vervangen?”


1 APRIL! 

De AI berichten vliegen je om de oren, het vervangt allerlei taken op de werkvloer, dus waarom niet bij Burennetwerk? We kregen bezorgde berichten van buren en collega-organisaties of dit dan echt het schrappen van banen en het verdwijnen van persoonlijk contact betekent. Terwijl iedereen de warme contacten juist zo waardert. Maar ook van mensen die het een mooie ontwikkeling vinden, en het knap vonden dat we deze stap naar AI durfden te nemen. 

Wat betekent AI voor de toekomst van burencontact?

We kunnen niet in de toekomst kijken en we zijn er van overtuigd dat er handelingen op de helpdesk beter geautomatiseerd kunnen worden. Maar wij gaan er voor waken dat AI het echte contact tussen ons en al onze buren en samenwerkingspartners niet zal overnemen. Burennetwerk blijft zich altijd inzetten voor een stad waar buren elkaar weten te vinden voor hulp of een praatje. En niét voor een praatje met een robot. Menselijk contact en echte stemmen aan de telefoon kleuren de dag voor velen!

Serieuze ondertoon

Er ligt wel een serieuze zorg onder deze 1 april grap. Financiën staan onder druk en kosten blijven stijgen. Net als de vraag om informele hulp. Ons werk wordt lastiger uit te voeren in de tijd en met de middelen die we ervoor hebben.

Alle steun om nog meer Amsterdammers persoonlijk te koppelen aan hun buren is daarom welkom en nodig.

Wil je hierover doorpraten, heb je een idee of wil je graag samenwerken? Neem contact op met:

Sandra Bos

Directeur Burennetwerk, [email protected]

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z'n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z'n...