Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

mrt 11, 2024 | Alles tonen, Burenreport

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z’n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z’n medestudenten: “Ben je een luie student en heb je een uurtje over? Geef ‘m aan een ander! Het geeft niet alleen een goed gevoel. Het is ook broodnodig.

Jaap deelt samen met buur Aline hun ervaring over het contact als buren.

In Amsterdam ben je al snel heel veel bezig met plezier maken, maar niet iedereen heeft het altijd even leuk natuurlijk.

Goede buur Jaap

HOE ZIJN JULLIE BIJ BURENNETWERK TERECHTGEKOMEN?

Buur Aline: Mijn zus heeft mij opgegeven! Zij heeft in eerste instantie op het internet gekeken naar organisaties die vrijwilligers met (onder andere) ouderen koppelen. Op die manier is ze met Burennetwerk in contact gekomen en plaatste ze een oproep voor mij.  

Jaap: Ik zag Burennetwerk toevallig voorbijkomen in de buurtkrant van Amsterdam-Zuid. Na de website te hebben bekeken besloot ik mezelf aan te melden als goede buur. De zichtbaarheid van Burennetwerk in de buurtkrant heeft dus zeker haar vruchten afgeworpen. 


WAT MOTIVEERT JE OM JE BIJ BURENNETWERK AAN TE SLUITEN?

Buur Aline: Aangezien ik slecht ter been ben zocht ik eigenlijk mensen die met mij wilden wandelen. Daarnaast is het gezelschap tijdens zo’n wandeling natuurlijk ook heel fijn. Je leert weer iemand nieuws kennen die in een totaal andere levensfase zit dan jijzelf.  

Jaap: Door mij aan te melden bij Burennetwerk hoopte ik op een laagdrempelige, maar actieve manier mijn steentje bij te dragen om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Hiernaast wilde ik de tijd die ik over had naast mijn studie graag besteden aan iets nuttigs. In Amsterdam ben je al snel heel veel bezig met plezier maken, maar niet iedereen heeft het altijd even leuk natuurlijk.  

 

HOE WAS DE EERSTE ONTMOETING?

Buur Aline: Die was eigenlijk precies goed. We gingen naar het Allard Pierson museum. Een hele leuke middag waarbij we ook nog een mooie wandeling door het centrum hebben gemaakt. Ik heb niet één specifieke leukste ervaring, al ons contact is even gezellig.  

Jaap: Ik vond de eerste keer koffiedrinken bij de Tolbar heel leuk, dat café was mij nog helemaal niet bekend. Sindsdien zitten we er bijna elke keer als we afspreken. Naast de gunstige ligging hebben ze er ook sublieme tosti’s.
 

WAT BETEKENT EEN GOEDE BUUR ZIJN VOOR JOU?

Buur Aline: Ik vind het soms wel jammer dat ik mijn buren niet zo vaak spreek. Met enkelen praat ik wel regelmatig, maar niet zoveel als ik zou willen. Daarom is het heel fijn dat ik nog vaak bezoek krijg, zoals Jaap. Die praat toch wel door.   

Jaap: Voor mij betekent een goede buur zijn gewoon aanwezig zijn en luisteren. Je hoeft geen taart voor iemand te bakken, vaak is gewoon ouwehoeren al genoeg om een ander blij te maken.   

Je leert weer iemand nieuws kennen die in een totaal andere levensfase zit dan jijzelf.  

Buur Aline

WAAR BEN JIJ JOUW BURENMATCH DANKBAAR VOOR?

Buur Aline: Zijn aanwezigheid. Als je zo oud bent als ik dan is het fijn als er regelmatig even bij je wordt gecheckt of het nog wel goed met me gaat. Dan is aanwezig zijn en even een praatje maken al genoeg. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn.  

Jaap: Door mijn buur ben ik wel wat dankbaarder en bewuster in het gaan staan. Het feit dat je vrienden en familie om je heen hebt is niet vanzelfsprekend. Als je de eenzaamheid bij veel Amsterdammers van dichtbij ziet is dat wel schrijnend en ga je toch je eigen leven wat meer in perspectief zien. 
 

WAT HEEFT JULLIE ONTMOETING VERANDERD IN JE LEVEN?

Buur Aline: Ik ben wel wat vrolijker geworden ja. En dat is al heel wat waard.  

Jaap: Zoals ik net zei ben ik mijn eigen leven wel wat anders gaan bekijken, ja. Ik neem mensen om me heen minder voor lief.  


WAS ER SPRAKE VAN VOOROORDELEN?

Buur Aline: Nee, ik wist eigenlijk nog helemaal niks over degene die bij me zou aanbellen!  

Jaap: Nee, maar ik neem het leven doorgaans ook een beetje zoals het komt. Ik kijk wel wat me aan komt waaien en maak er het leukste van.  

 

WELKE BOODSCHAP WIL JE MEEGEVEN AAN ANDEREN DIE HULP NODIG HEBBEN OF WILLEN BIEDEN?

Buur Aline: Hulp vragen kan moeilijk zijn, maar als je die drempel eenmaal over bent kan het je heel veel opleveren.  

Jaap: Voel je je eenzaam? Praat erover met anderen. Een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt. Ben je een luie student en heb je een uurtje over? Geef ‘m aan een ander. Het geeft je niet alleen een goed gevoel, het is ook broodnodig.  

 

GEÏNSPIREERD DOOR DIT BURENCONTACT?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

SLUIT JE AAN BIJ HET BURENREPORTERTEAM
Ons burenreporterteam interviewt op vrijwillige basis de buren die via Burennetwerk actief zijn. Lijkt het je ook leuk om af en toe een interview te doen en de verhalen achter de Amsterdamse voordeuren in beeld te brengen? Sluit je aan als burenreporter door te reageren op de vacature.

GOEDE BUUR JAAP

schreef zelf dit interview

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.