fbpx

Eigenlijk ben je gewoon mijn goede vriend hè?

feb 22, 2024 | Alles tonen, Burenreport

Axel Kornatz (34), woonachtig in Amsterdam Nieuw-West, bekommerde zich in coronatijd om de eenzame bewoners van Amsterdam. Om deze reden besloot hij te gaan onderzoeken wat hij kon doen voor zijn buurt. Uiteindelijk kwam Axel in contact met Burennetwerk.

Naast zijn vrijwillige inzet voor een buur is Axel werkzaam bij gemeente Haarlem, waar hij op de HR afdeling van werving en selectie zijn werkzaamheden uitvoert.

“Door het helpen van mevrouw Smeels kom ik erachter hoeveel voldoening dit mij brengt.”

Goede buur Axel 

 DE HULPVRAAG
Al snel kwam er een burenvraag van mevrouw Smeels (89), woonachtig in Amsterdam Oud-West. Ze heeft veel aanloop van mensen, bijvoorbeeld de verzorging, maar vaak is dit contact vluchtig. Mevrouw is christelijk en put veel voldoening uit haar geloof. Mevrouw Smeels diende een aanvraag in bij Burennetwerk voor computerhulp en kwam in contact met Axel. Ook hij is christelijk opgevoed, wat bijdraagt aan hun goede contact. Dit zorgt ervoor dat mevrouw naast haar computerhulp iemand heeft die haar op dit belangrijke aspect in haar leven begrijpt.

VAN BUUR NAAR VRIEND
Op het moment dat Axel en mevrouw de bovenstaande foto maakten had
mevrouw er net een beeldbelgesprek via haar computer op zitten, iets wat zij inmiddels met behulp van Axel zelfstandig kan doen. Mevrouw noemde Axel tegenover de persoon aan de andere kant van het scherm “Een goede vriend.”. Nadat ze het gesprek afsloot wendde ze zich tot Axel en vroeg bevestigend: “Ja toch? Eigenlijk ben je gewoon mijn goede vriend hè?” Mevrouw voelt dat Axel er niet alleen is voor haar praktische burenvraag, maar ook voor haar sociale behoefte aan contact met een buur.

Mevrouw is ziek en na een bezoek in het ziekenhuis besloot Axel dan ook poolshoogte te nemen bij mevrouw en belde haar om te vragen hoe het ging. Axel vertelt dat mevrouw gemotiveerd werd van dit lieve gebaar. Axel helpt nu niet alleen meer met de computer, maar verzorgt ook haar tuin en is er voor mevrouw om waardevolle gesprekken te voeren. De band tussen Axel en mevrouw Smeels is inmiddels uitgegroeid tot regelmatig waardevol contact.

“Ik moet dan ook altijd de groetjes doen als ik weer vanuit haar woning vertrek”

Goede buur Axel

MOTIVATIE
Axel zocht vrijwilligerswerk om andere mensen met hun vragen te helpen. Maar door het helpen van mevrouw Smeels als goede buur komt hij erachter hoeveel voldoening dit hem ook zelf brengt. Het is inmiddels een wederzijdse verstandhouding, wat als vanzelfsprekend aanvoelt.

“Mevrouw Smeels vraagt altijd naar mijn vriendin, ook al heeft ze haar nog nooit ontmoet. Ze weet inmiddels alles over haar: hoe ze heet, dat ze uit Engeland komt, wat voor werk ze doet, en ik moet dan ook altijd de groetjes doen als ik weer vanuit haar woning vertrek”, vertelt Axel om aan te tonen hoe hun band gegroeid is. Aan de mensen die ook overwegen om goede buur te worden, laat Axel weten dat het de moeite waard is. Zowel voor de mensen die je helpt als voor jezelf.

“In het begin wist ik niet of ik het wel kon combineren met mijn werk. Maar het blijkt heel flexibel te zijn en ik haal er veel voldoening uit. Alle reden om de stap alsnog te zetten”, aldus Axel.

OOK GOEDE BUUR WORDEN?
Smaakt het verhaal van Axel naar meer en wil jij je ook flexibel en laagdrempelig inzetten bij jou om de hoek?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

BURENREPORT
Ons burenreporterteam interviewt op vrijwillige basis de buren die via Burennetwerk actief zijn. Lijkt het je ook leuk om af en toe een interview te doen en de verhalen achter de Amsterdamse voordeuren in beeld te brengen? Sluit je aan als burenreporter door te reageren op de vacature.

Alissya

Burenreporter

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z'n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z'n...