fbpx

4 vragen aan goede buur Tommie

aug 10, 2023 | Alles tonen, Burenreport

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan goede buur Tommie uit stadsdeel West over zijn ervaringen als goede buur bij Burennetwerk. Hij pakt verschillende klussen op en heeft al heel wat Amsterdammers geholpen.
Wie is goede buur Tommie?

“Ik ben sinds 2016 aangesloten als goede buur bij Burennetwerk. Ik kom oorspronkelijk uit Gent en woon ruim 33 jaar in Nederland. Ik ben muzikant en bespeel alles met snaren. Behalve de viool!”  

Wat  voor burenvragen pak je op?

“Ik help verschillende buren met praktische klussen. Vaak krijg ik goede feedback. Laatst was een mevrouw bijvoorbeeld heel erg tevreden. We hebben ook gepraat over reizen en vakantie en we bleken nogal wat raakvlakken te hebben. Na afloop zei mevrouw: “JIJ kan bij mij niet meer stuk.”

Maar hij heeft nog iets bijzonders gedaan. Zonder tussenkomst van Burennetwerk reageerde Tom op een Facebookvraag van buur Howard die een buurthuis in West runt. De regenboogvlag was met geweld van de muur gerukt en hij zocht iemand die kon helpen met hem opnieuw bevestigen. Tommie was zo vriendelijk om langs te gaan en plaatste een (stevigere zinken) nieuwe vlaggenhouder. Die regenboogvlag hangt dus weer stevig aan de gevel.

De actie van Tommie past bij waar wij met Burennetwerk naar streven: een stad waar buren elkaar weten te vinden. Zoals Tommie zegt: “Dat moet ook gewoon kunnen!” Met de hele straat zit hij bijvoorbeeld in een Whatsappgroepje. Daar komt vanalles langs. Hulpvragen en andere oproepen. “Onlangs vroeg iemand of er interesse is voor een Senseo-apparaat”, zegt Tommie. “Die spullen eindigen anders bij het grofvuil, terwijl niet iedereen het even breed heeft”. Hij vat het mooi samen: “Dat mensen elkaar helpen, vind ik een evidentie”. De buren van zijn leeftijd kent hij bij naam.

Hij zegt: “Misschien is het de Vlaamse mentaliteit; we gaan goed doen met de buren!’. Of nog mooier: “Een goede buur is beter dan een verre vriend.”

Waarom ben je goede buur geworden?

Tommie heeft een achtergrond in de verslavingszorg. Hij is zelf ook verslaafd geweest, maar inmiddels al bijna 16 jaar nuchter. Van daaruit deed hij vrijwilligerswerk bij de cliëntenraad van Jellinek. Toen dacht hij, “ik heb nog wel wat tijd over”. Zodoende heeft hij zich aangemeld bij Burennetwerk. Hij voegt toe: “Ik vind het best wel heel leuk om iets voor een ander te betekenen”. Ook zegt hij dat het in deze tijd extra nodig is, omdat mensen hard tegen elkaar zijn. 

Over Burennetwerk zegt hij: “Het systeem is waterdicht.” Hij vindt het feit dat je zelf kunt aangeven wat je wilt doen, waar je dat doet en voor hoe lang zeer prettig.

Voornamelijk de losse klussen vindt hij heerlijk om te doen. Je komt in situaties waar je normaal niet snel komt. “Achter de voordeur schuilt soms veel ellende en veel eenzaamheid”, vertelt hij.  

 

Kun je iets vertellen over jouw burenvragen?

Onlangs deed Tommie een burenklusje voor een dame met een praktische burenvraag. “Onder het bed waren er wat onderdeeltjes los van dat IKEA-spul. Toen ben ik op mijn buik gaan liggen om eens onder het bed te kijken. Gelukkig vond ik toen alsnog de missende onderdelen. Al met al was het een klusje van niks. Maar mevrouw was heel tevreden!”, zegt Tommie.  

Ook goede buur worden?

Smaakt het verhaal van Tommie naar meer en ga je ook graag aan de slag als goede buur?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

Sanne Klarenbeek Helpdeskcoördinator Burennetwerk

Burenreporter Sanne interviewde goede buur Tommie. Ook vrijwillig aan de slag als Burenreporter? Het kost je ongeveer 1 tot 2 uur per report. Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie of mail ons via [email protected] voor vragen en om je aan te melden. 

 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z'n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z'n...