fbpx

“Ik noem mijzelf de Burennetwerk IT-gast.”

mei 4, 2022 | Alles tonen, Burenreport

David en ik ontmoeten elkaar online. Dit keer is het fijn dat het vanachter een scherm kan, hij heeft zijn rib gekneusd na een harde val van zijn fiets. “Dat doet veel pijn zeg!” Hij is er niet minder goedlachs onder. David meldde zich vier jaar geleden bij Burennetwerk aan, nadat hij vijf jaar geleden in Amsterdam kwam wonen.

“Ik heb een IT consultant baan, dus ik werk zelfstandig en doe veel online marketing en online data-analyse. Daar zie je niet wat het aan het einde van de dag oplevert, wat mensen er aan hebben. Geen direct resultaat. Ik wilde graag iets doen waarbij je gelijk feedback van iemand krijgt en het is leuk om mensen te kunnen helpen op een laagdrempelige manier. Een stuk minder abstract dan bijvoorbeeld geld doneren. Daarnaast was het voor mij ook fijn omdat ik aan het integreren was, dus het hielp met Nederlands te leren. Ik doe graag kleine klusjes, hoewel ik weet dat er voor sommige mensen ook een grote behoefte is om langer contact te hebben. Maar dat is voor mij een beetje lastig omdat ik vaak op reis ben. Gelukkig kan ik op deze manier toch bijdragen.” 

Lastig om te vertrekken na een bezoekje

Ik vraag David naar zijn leven voordat hij in Amsterdam kwam wonen. Hij is opgegroeid in Duitsland en vertelt dat hij een aantal jaar in Zwitserland doorbracht, daar iemand ontmoette en voor haar naar Amsterdam is gekomen. “Het is zo’n fantastische stad! Ik zit op dit moment bij mijn vriendin thuis, op de Weesperzijde. De diversiteit van deze stad trekt mij heel erg. Dat vind ik ook leuk aan Burennetwerk, alles komt samen, verschillende mensen, culturen, achtergronden.” David heeft op veel verschillende plekken in Amsterdam gewoond: Van Zuid tot Oost en nu in West. Alleen in Noord niet. “Ik probeer de burenvragen op te zoeken in mijn eigen buurt. Hoewel twintig minuutjes fietsen voor mij eigenlijk ook geen probleem is.

Ik noem mijzelf de Burennetwerk IT-gast, vaak reageer ik op verzoekjes waarbij iemand bijvoorbeeld een nieuwe laptop heeft en nog niet begrijpt hoe alles werkt. Niet iedereen weet natuurlijk hoe je moet videobellen, en juist nu is dat zo belangrijk. Ik merk dat veel mensen, vaak ouderen, best eenzaam zijn en behoefte hebben om even te praten. Ik blijf dan graag hangen voor een kopje koffie, maar vind het soms ook lastig om weer te vertrekken. Het is verdrietig om te zien dat sommige mensen niemand hebben.”  

“Dat vind ik ook leuk aan Burennetwerk, alles komt samen, verschillende mensen, culturen, achtergronden.”

Van goede buur naar goede vrienden

Ik vraag hem naar een bijzonder contact. “Een van de eerste mensen aan wie ik via Burennetwerk werd gekoppeld was buur Roland. Ik hielp hem met zijn computer. We hadden een hele goede klik en tijdens die paar uur vertelde hij veel over zijn leven, zijn verleden. Hij is 85 jaar, heeft veel van de wereld gezien en verschillende banen gehad. Hij zag hoe de Berlijnse muur werd opgebouwd én afgebroken. Als we elkaar zien spreken we een beetje Duits met elkaar, wat voor mij ook leuk is.
Hij
woont al dertig jaar in een oud pand in het centrum van Amsterdam, waar hij in het verleden een café had en werkte als chef. We hebben al veel gewandeld door zijn buurt. Heel interessant voor mij, want over elke straathoek heeft hij een verhaal. We zijn inmiddels meer dan goede buren. We zijn goede vrienden geworden, hij was zelfs op mijn verjaardag!” 
 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...

4 vragen aan goede buur Tedo

4 vragen aan goede buur Tedo

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan goede buur Tedo die al goede buur is sinds het...