fbpx

“Als je een ander blij kan maken, waarom zou je dat dan laten?”

mrt 17, 2022 | Alles tonen, Burenreport

Weer een stukje Amsterdam ontdekt! Vandaag ben ik in Heesterveld, een kleurrijk appartementencomplex in Zuidoost. Ik ben er om goede buur Arieke te interviewen. Ze doet open en ik zie een leuke jonge vrouw staan. Daar word ik sowieso vrolijk van, dat zoveel jonge mensen zich vrijwillig inzetten voor hun buren. 

Arieke ontvangt mij hartelijk en we raken in gesprek. Arieke blijkt net terug van een weekje weg, ze was op boscamping waar je verschillende creatieve workshops kon doen. Zij richtte zich op theater en dat bleek een leuk bruggetje naar haar rol als goede buur. We hebben het gehad over de rollen die je ‘speelt’ in het leven. Wie ben je, waar sta je en wat doe je. Waarbij Arieke ook heel bewust kijkt naar wat zij heeft en naar de verantwoordelijkheid om te delen. 

Arieke vertelt dat zij een jaar of zes geleden Burennetwerk leerde kennen via een vriendin. Ze deed al vrijwilligerswerk vanuit de kerk (“ik was een taalmaatje, ook heel leuk”) maar verhuisde naar Amsterdam Zuidoost en zocht activiteiten dichter in de buurt. Het motto van Arieke is: “Als je een ander blij kunt maken, waarom zou je het dan laten..?!” 

“Ik vind het bijzonder om een kijkje in het leven van een ander te mogen nemen, bij de ander thuis te mogen komen en mij er welkom te voelen”

Bij een buur via Burennetwerk weet je zeker dat je welkom bent 

Arieke vertelt over het goede wat Burennetwerk haar brengt. Er lijkt een drempel te zijn om zomaar hulp aan te bieden aan buren. Bij Burennetwerk kun je uitzoeken wat past bij wat je graag doet én bij de hoeveelheid tijd die je kunt investeren. En omdat de ander om de hulp gevraagd heeft, weet je zeker dat je welkom bent. 
Arieke vindt zelf dat ze meer zou kunnen doen maar weet ook dat mensen een klein gebaar al als groots kunnen ervaren. Zo heeft ze een keer de ramen gezeemd voor iemand in de buurt en meldde ze zich aan om voor een dame uit de buurt af en toe boodschappen te halen. Met deze dame heeft Arieke nog steeds contact. “Gewoon omdat het voor alle twee goed voelt.” 

Levenservaring opdoen als goede buur 

Het oog en oor hebben zit in alles wat Arieke doet. Haar werk en de goede relatie met haar huisgenoten zijn daar een voorbeeld van. De vanzelfsprekendheid van het er willen zijn voor de ander. Arieke ziet haar rol als goede buur als een mogelijkheid om levenservaring op te doen.  

“Leren door te luisteren naar de ander en te kijken naar jezelf.“ 

Met een lach vertelt ze over hoe ze heel voortvarend aan de slag ging als goed buur om een feest te organiseren voor een buurman die daar hulp bij vroeg. Drukdoende zag ze dat de beste man haar niet bij kon houden. Toen hij antwoorde dat dat inderdaad zo was paste ze haar tempo aan. Het organiseren nam daardoor meer tijd in beslag maar haar buurman heeft het feest kunnen vieren zoals hij dat voor ogen had en daar ging het natuurlijk om. Een mooi resultaat. En het kan maar zo dat Arieke nog eens zo’n klus van de Burennetwerkwebsite haalt. Want heel veel tijd heeft ze niet maar een afgebakende klus die niet te veel tijd kost, dat is best haalbaar vindt Arieke. 

Burenreporter Caren deelt:
“Nog even over dat Arieke oog en oor heeft voor de ander:  van interview werd het een fijn gesprek van mens tot mens & van hart tot hart. Prettig en verrijkend, ik stapte dan ook met een goed gevoel weer op de fiets naar huis! Bedankt Arieke!” 

 

  • Burenreporter Caren interviewde goede buur Arieke.  
  • Het burenportret maakte fotograaf Renée van der Heide. 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN
Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.