fbpx

Interview goede buur Eva en mevrouw Ter Horst

sep 23, 2020 | Burenreport

‘Ik vind het heerlijk als Eva langskomt!’ 

Om de hoek van de drukke Kinkerstraat, ligt aan de Da Costakade een heerlijk rustig appartementencomplex. De 83-jarige mevrouw Ter Horst woont hier al 24 jaar met veel plezier. Ze komt oorspronkelijk uit IJmuiden maar verhuisde, na het behalen van haar opleiding tot verpleegster, al snel naar Amsterdam om in het Lucas Andreas aan de slag te gaan. De grote stad had een enorme aantrekkingskracht op haar. En nog steeds. Samen met goede buur Eva Dil trekt ze er daarom regelmatig op uit. De Hallen is favoriet.

Mevrouw ter Horst: ‘Hoe ik bij Burennetwerk terecht ben gekomen? Ik kwam vaak in buurthuis De Klinker, waar oudere mensen genieten van muziek, optredens en lekker eten. Er werken hele aardige mensen die me geregeld bellen om te vragen hoe het met me gaat. Zij merkten dat ik een beetje vergeetachtig werd en gezelschap kon gebruiken en vertelden me over Burennetwerk. Met mijn toestemming benaderden ze de organisatie met het verzoek om een vrijwilliger voor mij te zoeken, die met me wilde koffie drinken, shoppen, wandelen en genieten van het zonnetje.’

 

Wat was voor jou de reden om met Burennetwerk contact op te nemen?

Eva (31): ‘Ik woon in Bos en Lommer en hoorde vorig jaar toevallig via m’n buurman dat hij af en toe als vrijwilliger mensen in de buurt helpt met boodschappen, omdat hij graag iets voor een ander betekent. Die behoefte had ik ook, dus meldde ik mij aan als goede buur bij Burennetwerk. Vrij kort na een intakegesprek over mijn wensen, zag ik de oproep voor Mieke staan en was meteen enthousiast. In oktober 2018 hebben we elkaar voor het eerst ontmoet en er was meteen een klik. Ik heb zelf geen oma meer en heb nu het gevoel dat ik gezellig bij m’n oma op bezoek kom.’

 

Welke activiteiten ondernemen jullie zoal samen?

Mevrouw ter Horst: ‘Helaas ben ik op het moment slecht ter been, dus ik kom niet veel meer buiten. Maar als ik fit ben gaan we samen shoppen. Met het kopen van nieuwe schoenen bijvoorbeeld heeft Eva me heel goed geholpen. Dat is heerlijk! Na afloop doen we dan een terrasje in de buurt. Ook gaan we graag samen naar De Hallen. We zien elkaar een keer in de twee weken, maar Eva belt me tussendoor ook op om bij te kletsen en te vragen of ze nog iets voor me kan betekenen. Ik ben heel blij met haar.’

 

Waarom is het hebben van goed gezelschap belangrijk voor u?

Mevrouw ter Horst: ‘Door het ouder worden raak je veel vrienden en familie kwijt. Zo had ik een paar vriendinnen waarmee ik graag naar concerten ging, maar zij zijn helaas allebei overleden. Dat deed me beseffen dat het bijzonder prettig is om goed gezelschap te hebben. Ik vind het vreselijk leuk als Eva komt. Laatst speelde er ook een orkest toen we naar De Hallen gingen, dat was genieten! Helaas ben ik de laatste tijd wel wat vergeetachtig en moet bijvoorbeeld de naam van Eva opschrijven, maar dat hoort bij de ouderdom.’

 

Wat maakt jullie contact via Burennetwerk zo bijzonder?

Eva: ‘In de buurt komen wij elkaar trouwens niet tegen hoor. Maar als ik door de Kinkerstraat fiets let ik wel op of ik Mieke zie’. Mevrouw ter Horst: ‘De Kinkerstraat vind ik een levendige plek om naartoe te gaan, maar als het mooi weer is zit ik ook graag op een van de bankjes bij het Kwakersplein.’ Eva: ‘Ik vind het heel fijn dat ik iets voor Mieke kan betekenen. We hebben een echte vriendschap opgebouwd en lachen wat af samen.’ Mevrouw ter Horst: ‘Dat vind ik heel prettig om te horen. Zo hebben we allebei wat aan ons samenzijn via Burennetwerk en dat ervaar ik als erg positief. Ik vind het heerlijk als Eva langskomt!’

Tekst en beeld: Femke Okx

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.