fbpx

“Iemand kan je op een andere manier je wijk laten zien”

jul 16, 2021 | Alles tonen, Burenreport

Sophie is sinds ‘de coronatijd’ bij Burennetwerk aangemeld als goede buur. Elke week gaat ze langs bij een oudere buurvrouw, in eerste instantie om haar post op te halen en afval weg te brengen. Maar al snel werd het contact diepgaander en is Sophie een belangrijk persoon in het leven van haar buurvrouw geworden.  

Goede buur Sophie woont sinds kort in Nieuw-West. Ze kende de wijk eigenlijk niet echt goed en merkte dat er weinig interactie was in de buurt. Vanuit de behoefte om meer mensen in haar buurt te leren kennen en te kijken wat zij kon toevoegen is ze bij Burennetwerk aangesloten. “Het is eigenlijk heel normaal dat je dit soort dingen doet, alleen lukt het misschien niet zo goed buiten een organisatie om. Dus is dit wel een goede manier om in contact te komen.”

Oud vrouwtje met veel huisdieren

De buurvrouw bij wie ze elke week langsgaat is haar hele leven spastisch en kan eigenlijk vrij weinig doen. “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Toen ik daar kwam zag ik een heel klein, oud vrouwtje met heel veel huisdieren – drie katten en een chihuahua. Ik hou echt niet van honden, alles in mij is tegen honden. Dus het was heel leuk dat de eerste keer dat ik daar kwam er meteen een chihuahua tegen me aan vloog. En daarna poepte ‘ie zo ongeveer in de gang en keek de buurvrouw mij aan van, ‘ja ik kan daar niet bij dus wil jij even ehhh?’ Dus dacht ik aaah oke, ja nee top, haha.”

“Ik kwam erachter dat wij, of ik eigenlijk, de enige zijn die bij haar in de buurt komt. Voor de rest heeft ze geen een instantie die zich met haar bezighoudt. Het is allemaal best schrijnend en ik heb daar samen met Burennetwerk wel wat aan proberen te doen. Maar het is wel bijzonder dat ze ons, of mij eigenlijk, daar wel in vertrouwt.”

“Aan de andere kant kan het ook wel zwaar zijn als je de enige bent in iemands omgeving. Dus nu heb ik er ook iemand bij die het af en toe met mij afwisselt. Dat is wel fijn, want als je telkens hetzelfde verhaal hoort…” Lachend voegt ze eraan toe: “Als je heel weinig input hebt, is je output natuurlijk ook heel vaak hetzelfde!”

(tekst gaat verder onder foto)

Perspectief verbredend contact

Als ik Sophie vraag wat Burennetwerk haar brengt antwoordt ze: “Het contact met mensen en een soort betrokkenheid met de wijk. Het maakt je bewust dat je veel eenzame mensen niet ziet. Het is perspectief verbredend. En ik denk dat het leuk is om af en toe uit je bubbel te stappen. Het is ook wel goed om een beetje iets toe te voegen aan de wijk waarin je leeft. We stappen zo makkelijk op de fiets ergens heen. Ik ga hier nooit naar een cafeetje, dat doe ik in Oud West. Maar ik woon hier wel. En ik wil hier dan ook wel iets toevoegen, in plaats van alleen m’n eigen plekje te hebben. Zo iemand kan je wel op een andere manier je wijk laten zien.”

Grenzen stellen

Los van het fysieke contact appt Sophie (“of nee, eigenlijk smssen we”) geregeld met haar buurvrouw. De buurvrouw heeft nog wel eens de gewoonte om haar anoniem te bellen om te vertellen over wat ze op het nieuws heeft gezien: “Ze kan soms ook zeggen, ‘Ja heb je dat gezien, er is een metro in Rotterdam…’, en dan gaat ze dan heel lang over praten. Ze wil dus wel delen wat er dan via bronnen binnenkomt bij haar. Maar ze wil niet graag geholpen worden. Ik heb wel echt geprobeerd om zorg bij haar binnen te krijgen, maar daar is ze niet zo van gediend.”

“Er komen ook wel meer vragen bij, maar ik heb wel heel duidelijk gezegd dat ik niet alles voor haar kan oplossen. Burennetwerk is daar wel ook streng op, dat is wel fijn. Ze wil dan ook haar sleutel bij me neerleggen enzo, maar dan denk ik, ja dan ben ik ineens verantwoordelijk als er iets met jou gebeurt. Het is aan de ene kant dus heel mooi dat je iemand leert kennen, maar aan de andere kant heeft zij verder niemand, alleen ben ik ook niet de oplossing daarvoor. Er komt wel meer bij het contact kijken, vooral bij eenzame mensen. Dat is heel mooi, maar het is ook wel goed om je van tevoren te beseffen. Alhoewel het er natuurlijk aan ligt bij wie je langsgaat.”

 

Betrokkenheid en borduurboeken

“Af en toe gaat m’n huisgenoot ook langs, en dan vraagt de buurvrouw ‘Ja, hoe gaat het met haar?’, met mij dus. En andersom vraagt ze aan mij ook altijd hoe het met mijn huisgenoot gaat. Ze is dus wel heel betrokken, dat is wel heel lief. Het is voor haar denk ik ook wel leuk om te weten waar andere mensen zich mee bezig houden.”

“Ze vindt het wel fijn dat we daar komen. Laatst was ik aan het borduren en toen had ze een borduurboek voor me besteld. Dan zegt ze ‘oh ik ga een borduurboek voor je bestellen, want dat is zo fijn!’ Dus ik denk dat ze wel heel blij met ons is.”

“M’n huisgenoot werkte bij Supply Chain Management en zocht een nieuwe baan. Dus toen had onze buurvrouw allemaal foto’s gemaakt van hagelslag verpakkingen met het klantenservice nummer en zei ze: ‘misschien kun je dit nummer bellen en kan je daar wel gaan werken!’ Dus in haar eigen leventje is ze daar wel heel betrokken bij. Het is wel leuk om te merken dat we heel erg onderdeel zijn van haar leven, en dat ze veel met ons bezig is.”

Ijsjes halen

“Een andere keer was het ook heel warm, in de warme corona dagen. We hadden het toen over ijs en dat ze wel zin had in ijs. Die avond ging ik met een vriend een ijsje halen en toen vertelde ik hem dat ze dat had gezegd. En toen zei hij, ‘Nou dan gaan we nu toch een ijsje voor d’r halen?’ Toen dacht ik, ja waarom ook niet. We zijn naar de supermarkt gegaan om een ijsje voor haar te halen en toen was ze helemaal zo… helemaal blij! Dat was wel echt heel leuk”

“Ja ik ga er wel met plezier heen. Soms denk ik wel, ah ja dan krijg je weer hetzelfde verhaal, maar dat hoort er denk ik ook een beetje bij. Het voelt wel goed om te doen.”

“Ik denk dat het juist de kwetsbare mensen zijn die dat langdurige contact nodig hebben. En die komen bij Burennetwerk met een praktische vraag, maar daar zit natuurlijk veel meer achter. Dus het is wel leuk als je daar ook de tijd en aandacht voor hebt. En je krijgt er ook meer voor terug als je meer investeert.”

Renée van der Heide

Renée van der Heide

Burenfotograaf

Renée maakt de mooie burenportretjes van Amsterdammers in hun eigen buurt. Wil je ook op de foto met je burenverhaal? Laat het haar weten via [email protected]

Kirsten Bedner

Kirsten Bedner

Burenreporter

Burenreporter Kirsten interviewde goede buur Sophie en maakte er een mooi burenverhaal van. Ook burenreporter worden? Sluit je aan bij ons team via [email protected] 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...