Goede buur Patty en mevrouw Tromp

aug 23, 2020 | Burenreport

Als Patty komt is het altijd feest

In een rustige flat in Osdorp, vlakbij het Dijkgraafplein, woont mevrouw Tromp samen met haar kat Mickey. Toen haar man ruim twintig jaar geleden overleed, is ze bewust dichter bij haar zus gaan wonen. Alle voorzieningen zijn bij de hand, maar wat ontbrak was iemand om gezellig mee koffie te drinken, te wandelen en te kletsen. Hiervoor heeft ze de hulp van Burennetwerk ingeroepen en met succes…

 

Op welke manier zijn jullie in contact gekomen met Burennetwerk?

‘Een oud-collega tipte me om eens bij Burennetwerk aan te kloppen, omdat ik had aangegeven graag als vrijwilliger iets voor ouderen te willen doen’, vertelt Patty Braun (32) enthousiast. ‘Zo gezegd zo gedaan. Na mijn inschrijving zocht ik op de website van Burennetwerk tussen de advertenties naar een alleenstaande oudere die behoefte had aan gezelschap. Dat was mevrouw Tromp; sinds februari ga ik om de zaterdag bij haar op bezoek. Zij is opgegroeid in de Haarlemmermeer en heeft lange tijd met haar man in Nieuwendam gewoond. Toen hij ruim twintig jaar geleden overleed, is ze verhuisd naar Osdorp en woont sindsdien alleen. Dat kan soms best eenzaam zijn, zeker als je zo lang samen bent geweest en uit een gezin van vijftien kinderen komt.

 

Was het meteen raak tijdens jullie eerste afspraak?

Mevrouw Tromp: ‘Mijn nicht Celine attendeerde mij op het bestaan van Burennetwerk. Samen hebben we de tekst voor een oproep bedacht. Ik had aangegeven dat ik graag met iemand wilde koffie drinken, wandelen en kletsen. Bij mij thuis heb ik toen kennis gemaakt met Patty. Dat was in het begin even aftasten. Ik vind het lastig om hulp te vragen en was gewend om alles zelf te doen. Ik heb mijn leven lang in de huishouding gewerkt. Maar als Patty komt is het altijd feest. Even voor 11.00 uur sta ik beneden al met m’n rollator klaar om haar op te wachten. Samen lopen we dan naar het Dijkgraafplein, waar we af en toe een klein boodschapje meenemen, bijvoorbeeld koekjes voor bij de koffie. Ja, ik ben een echte zoetekauw en hou van lekker eten.’

 

Waarom is het zo belangrijk om samen in beweging te blijven?

‘Hoewel het nu relatief goed met me gaat, is dat niet altijd zo geweest’, gaat mevrouw Tromp verder. ‘Drie jaar geleden kreeg ik, gelukkig net toen ik bezoek had, een beroerte. Ik ging in de keuken zo van m’n stokje en werd meteen opgenomen in het ziekenhuis. Aan de linkerkant was ik verlamd en heb zes weken moeten revalideren in verpleeghuis Leo Polak in Nieuw-West. Een heel fijn huis, waarover ik bijzonder tevreden ben. Toch zou ik er niet willen wonen. Het gezegde is niet voor niks Oost west thuis best. Toch ben ik er twee keer per week te vinden. Dan ga ik naar de dagopvang, waar ik spelletjes doe en gym. Bewegen is heel belangrijk als je net als ik al 85 bent, anders ga je achteruit.’ Patty: ‘Verder is wandelen goed voor lichaam en geest. Van de hele dag binnen zitten word je duf en stijf, dus niet alleen mevrouw Tromp maar ook ik ben blij met een portie buitenlucht.’

 

Hoe waardevol is Burennetwerk voor jullie?

Mevrouw Tromp: ‘Inmiddels hebben we een hechte band. Vaak zou ik zelfs willen dat Patty langer blijft; zo fijn hebben we het met elkaar. Ik zie trouwens iedere week iemand van Burennetwerk. Dat heeft Patty voor me geregeld. Sinds dit voorjaar komt goede buur Gonnie op de vrijdag langs. Patty: ‘Mensen onderschatten vaak wat aandacht voor ouderen betekent. Het werk voor Burennetwerk komt recht uit m’n hart. Zorg is hard nodig en ik krijg er veel voor terug. Het is echt dankbaar werk!’

Tekst en foto: Femke Okx

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Zie je wat ik zie? Een andere kijk op dementie

Zie je wat ik zie? Een andere kijk op dementie

← TERUGMet veel plezier nodigen wij je uit voor Zie je wat ik zie? – Een andere kijk op dementie op donderdag 22 september bij West Beach (Film) Festival, aan de Sloterplas. Burennetwerk is ter ere van ons jubileumjaar één avond gastprogrammeur op dit 10 daags...

De lekkerste gevulde eitjes ooit

De lekkerste gevulde eitjes ooit

De 68-jarige Ina uit Amsterdam Zuid was zó blij met de hulp van Burennetwerk, dat ze besloot om zelf ook een goede buur te worden. Zo kwam ze in contact met een voormalige banketbakker wiens recepten ze binnenkort online gaat zetten.In haar huis op...

Helpdeskmedewerker

Helpdeskmedewerker

Ben jij op zoek naar een baan met directe maatschappelijke impact? Ben jij een echte aanpakker die zich thuis voelt in een gedreven ambitieus team waar we veel waarde hechten aan eigen inbreng, samenwerking en humor? Dan zoeken wij jou als aanvulling...