fbpx

Goede buur Mischa

apr 24, 2020 | Burenreport

“Het contact met mensen in combinatie met het klussen maakt het leuk.”

Voor dit interview ga ik in gesprek met Mischa (37). We hebben bij hem thuis afgesproken. Als we zitten met wat drinken valt op dat zijn appartement stijlvol is ingericht. ‘De keuken heb ik zelf gemaakt met mijn vader. Zoiets als het plateau waar de keuken op staat, had ik nog nooit gedaan, maar dat doe ik dan gewoon.’ Het is dus direct duidelijk dat hij erg handig is. Mischa werkt fulltime en pakt sinds een jaar af en toe een klusje op bij Burennetwerk. Het klussen vindt hij een fijne afwisseling van zijn baan.

 

Hoe ben je bij Burennetwerk gekomen?

Ik had eerst ergens over Burennetwerk gehoord, denk ik. Daarna ben ik op internet gaan zoeken. Toen ik de website vond heb ik me daar ingeschreven. Vervolgens had ik een gesprek met de toenmalige buurtcontactpersoon (vrijwillige contactpersoon voor goede buren red.) en daarna kwamen de hulpvragen binnen.’

 

Waarom wilde je goede buur worden?

‘Ik vond de klusjes die op de website van Burennetwerk voorbij kwamen interessant. Het is echt iets voor mij om anderen te helpen. Ik deed al vrijwilligerswerk bij een andere organisatie. Daar was ik klusjesman, maar ik hoor daar nooit iets van. Bij hen moest ik er zelf achteraan en dan nog werd er vervolgens niets gedaan.’

 

Waarom kwam je bij Burennetwerk?

‘Tijdens het kennismakingsgesprekje werd alles duidelijk uitgelegd. Het is fijn dat het toch een soort van vrijblijvend is. Soms heb ik het druk en de andere keer rustiger, dus dan pak ik een klus meer of minder op. Een berging opruimen is niet echt mijn ding, maar dat kan ik dan gewoon aangeven.’

 

Wat voor klusjes doe je het liefst?

‘Ik doe het liefst kleine klusjes zoals iets repareren, een plank ophangen of iets met elektra. Dingen die mensen soms niet kunnen, omdat ze bijvoorbeeld lichamelijk beperkt worden. Ik heb gelukkig niet het idee dat ze het erg vinden dat ze daarbij om hulp moeten vragen.’

 

Wat vind je het leukste aan de klusjes?

‘‘Het contact met de mensen in combinatie met het klussen maakt het leuk. Het grappige is dat je eerder voor iemand anders een klus doet, terwijl ik hier thuis ook nog klusjes heb liggen. Maar als je gevraagd wordt doe je dat gelijk. Ik zit op mijn werk op kantoor, dus het is fijn dat ik buiten werktijd iets doe wat ik leuk vind. Het is niet dat ik alles kan, maar ik doe veel dingen gewoon. Als ik het een keer gezien heb, weet ik wel hoe het moet.’

 

Wat bedoel je met contact?

Contact met nieuwe mensen is altijd leuk. Je hoeft dan niet bij iemand te blijven hangen of heel erg een klik te hebben, maar dat is wel gezelliger. Ik heb bij een vrouw een duivennet opgehangen op een balkon. Toen ik binnenkwam was er direct een klik en ze hielp mij door het trapje vast te houden. Nadat de klus af was, hebben we nog twee uur zitten kletsen. Daarna hebben we nog contact gehouden en kwam ze zelfs op m’n verjaardag. Ze zei tegen mijn vriendin: “Je moet wel goed voor hem zorgen, hoor.” Dat vind ik zo leuk, want ze voelt zich toch betrokken bij me.’’

 

Heb je nog een bijzondere herinnering?

‘Ik hielp samen met een andere goede buur een vrouw. Beiden hadden ze veel te vertellen en meegemaakt. Die man had tijdelijk geen baan en zat daar wel mee. Het deed hem goed om hierover te praten en eigenlijk hielpen we elkaar allemaal een beetje.’

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.