Goede buur Anne en mevrouw Su

mei 23, 2020 | Burenreport

‘Er was meteen een klik’

Toen ik het gezellige huis van goede buur Anne binnenkwam, trof ik mevrouw Su puzzelend op de bank aan met Brent, het zoontje van Anne. Ze is dol op het kleine ventje. Mevrouw Su woont al bijna dertien jaar in de Indische buurt en was op zoek naar gezelschap om mee naar musea te gaan. Anne wilde graag iets betekenen voor maatschappij en buurt en sloot zich daarom aan bij Burennetwerk. De tentoonstelling over wereldverbeteraars Gandhi, King en Mandela in de Nieuwe Kerk vinden de dames tot nu toe hun leukste uitje.

 

Hoe is Burennetwerk op jullie pad gekomen?

Anne (35): ‘Nadat ik hier kwam wonen wilde ik graag iets meer feeling krijgen met de buurt en heb ik me aangemeld bij Burennetwerk. Online en via mail zag ik welke buur wat zocht. Toen ik las dat een oudere dame behoefte had aan een maatje om mee naar musea te gaan, reageerde ik meteen. Mijn vriend houdt niet van musea, dus zo kon ik twee vliegen in een klap slaan. Een buurtgenoot helpen en er zelf ook van genieten!’

Mevrouw Su (72): ‘Wist je dat ik wel tien keer ben verhuisd voordat ik in de Indische buurt terechtkwam? Nadat een vriendin me een folder gaf, heb ook ik zelf contact met Burennetwerk gezocht. Voordat Anne en ik samen op pad gingen, hebben we eerst onder het genot van een kopje koffie gekeken of er een match was tussen ons. Ik kom oorspronkelijk uit Suriname en Anne is ooit in de binnenlanden van mijn geboorteland geweest, dus er was meteen een klik.’

 

Hoe vaak zien jullie elkaar en wat zijn hierover de afspraken?

Anne: ‘We proberen een keer per maand af te spreken, al moet ik toegeven dat dit niet altijd lukt sinds ik een zoontje heb. We bellen of mailen en overleggen samen waar we naartoe gaan. In de buurt komen we elkaar trouwens nauwelijks tegen. Ik werk vier dagen in de week als beleidsadviseur Onderwijs bij de gemeente Amsterdam en heb een ander ritme. Daarnaast volg ik ook nog een opleiding, dus mijn agenda zit vaak vol, maar voor mevrouw Su probeer ik natuurlijk tijd te maken.’

 

Vanwaar de liefde voor musea en welke hebben jullie al bewonderd?

Mevrouw Su: ‘Ik woon al 52 jaar in Nederland en ging vaak in m’n eentje naar de Open Monumentendag. Ik ben gek op Amsterdam en zijn cultuur en kocht al gauw een Museumkaart. Anne en ik zijn onder andere naar het Rijksmuseum, het Cobra Museum en Ons’ Lieve Heer op Solder geweest. Maar ons bezoek aan de tentoonstelling over Gandhi, King en Mandela in de Nieuwe Kerk heeft het meeste indruk gemaakt. Wat een belangrijke bijdrage hebben deze mannen geleverd aan de wereldverbetering!’

 

Wat heeft Burennetwerk jullie gebracht?

Anne: ‘Iets voor een ander kunnen betekenen vind ik waardevol. We zijn tenslotte niet alleen op de wereld. De huidige maatschappij is zo gejaagd, dat mensen wel eens vergeten aan hun medemens te denken. Het contact met mevrouw Su geeft me veel voldoening. Inmiddels zien we elkaar alweer twee jaar.’

Mevrouw Su: ‘Ik ben heel blij met Burennetwerk en met Anne; ik heb wel drie kaarten gestuurd om de stichting te bedanken. Anne zie ik als mijn vriendin en dat geeft een fijn gevoel. Toen ik een tijd geleden ziek was, was ze zo lief voor me… Haar man heeft zelfs eten voor me klaargemaakt! Toch moet je in het leven zelf de slingers ophangen. Daarom wandel ik ook met een goede buur uit Bos & Lommer. Wandelen, jeu de boules en koersballen houden me fit en om m’n hoofd jong te houden speel ik bridge. Achter de geraniums zul je mij niet zien zitten!’

Tekst en foto: Femke Okx

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Zie je wat ik zie? Een andere kijk op dementie

Zie je wat ik zie? Een andere kijk op dementie

← TERUGMet veel plezier nodigen wij je uit voor Zie je wat ik zie? – Een andere kijk op dementie op donderdag 22 september bij West Beach (Film) Festival, aan de Sloterplas. Burennetwerk is ter ere van ons jubileumjaar één avond gastprogrammeur op dit 10 daags...

De lekkerste gevulde eitjes ooit

De lekkerste gevulde eitjes ooit

De 68-jarige Ina uit Amsterdam Zuid was zó blij met de hulp van Burennetwerk, dat ze besloot om zelf ook een goede buur te worden. Zo kwam ze in contact met een voormalige banketbakker wiens recepten ze binnenkort online gaat zetten.In haar huis op...

Helpdeskmedewerker

Helpdeskmedewerker

Ben jij op zoek naar een baan met directe maatschappelijke impact? Ben jij een echte aanpakker die zich thuis voelt in een gedreven ambitieus team waar we veel waarde hechten aan eigen inbreng, samenwerking en humor? Dan zoeken wij jou als aanvulling...