1. Home
  2. /
  3. Goede verhalen
  4. /
  5. Burenreport
  6. /
  7. Goede buur Anne en...

Goede buur Anne en mevrouw Su

mei 23, 2020 | Burenreport

‘Er was meteen een klik’

Toen ik het gezellige huis van goede buur Anne binnenkwam, trof ik mevrouw Su puzzelend op de bank aan met Brent, het zoontje van Anne. Ze is dol op het kleine ventje. Mevrouw Su woont al bijna dertien jaar in de Indische buurt en was op zoek naar gezelschap om mee naar musea te gaan. Anne wilde graag iets betekenen voor maatschappij en buurt en sloot zich daarom aan bij Burennetwerk. De tentoonstelling over wereldverbeteraars Gandhi, King en Mandela in de Nieuwe Kerk vinden de dames tot nu toe hun leukste uitje.

 

Hoe is Burennetwerk op jullie pad gekomen?

Anne (35): ‘Nadat ik hier kwam wonen wilde ik graag iets meer feeling krijgen met de buurt en heb ik me aangemeld bij Burennetwerk. Online en via mail zag ik welke buur wat zocht. Toen ik las dat een oudere dame behoefte had aan een maatje om mee naar musea te gaan, reageerde ik meteen. Mijn vriend houdt niet van musea, dus zo kon ik twee vliegen in een klap slaan. Een buurtgenoot helpen en er zelf ook van genieten!’

Mevrouw Su (72): ‘Wist je dat ik wel tien keer ben verhuisd voordat ik in de Indische buurt terechtkwam? Nadat een vriendin me een folder gaf, heb ook ik zelf contact met Burennetwerk gezocht. Voordat Anne en ik samen op pad gingen, hebben we eerst onder het genot van een kopje koffie gekeken of er een match was tussen ons. Ik kom oorspronkelijk uit Suriname en Anne is ooit in de binnenlanden van mijn geboorteland geweest, dus er was meteen een klik.’

 

Hoe vaak zien jullie elkaar en wat zijn hierover de afspraken?

Anne: ‘We proberen een keer per maand af te spreken, al moet ik toegeven dat dit niet altijd lukt sinds ik een zoontje heb. We bellen of mailen en overleggen samen waar we naartoe gaan. In de buurt komen we elkaar trouwens nauwelijks tegen. Ik werk vier dagen in de week als beleidsadviseur Onderwijs bij de gemeente Amsterdam en heb een ander ritme. Daarnaast volg ik ook nog een opleiding, dus mijn agenda zit vaak vol, maar voor mevrouw Su probeer ik natuurlijk tijd te maken.’

 

Vanwaar de liefde voor musea en welke hebben jullie al bewonderd?

Mevrouw Su: ‘Ik woon al 52 jaar in Nederland en ging vaak in m’n eentje naar de Open Monumentendag. Ik ben gek op Amsterdam en zijn cultuur en kocht al gauw een Museumkaart. Anne en ik zijn onder andere naar het Rijksmuseum, het Cobra Museum en Ons’ Lieve Heer op Solder geweest. Maar ons bezoek aan de tentoonstelling over Gandhi, King en Mandela in de Nieuwe Kerk heeft het meeste indruk gemaakt. Wat een belangrijke bijdrage hebben deze mannen geleverd aan de wereldverbetering!’

 

Wat heeft Burennetwerk jullie gebracht?

Anne: ‘Iets voor een ander kunnen betekenen vind ik waardevol. We zijn tenslotte niet alleen op de wereld. De huidige maatschappij is zo gejaagd, dat mensen wel eens vergeten aan hun medemens te denken. Het contact met mevrouw Su geeft me veel voldoening. Inmiddels zien we elkaar alweer twee jaar.’

Mevrouw Su: ‘Ik ben heel blij met Burennetwerk en met Anne; ik heb wel drie kaarten gestuurd om de stichting te bedanken. Anne zie ik als mijn vriendin en dat geeft een fijn gevoel. Toen ik een tijd geleden ziek was, was ze zo lief voor me… Haar man heeft zelfs eten voor me klaargemaakt! Toch moet je in het leven zelf de slingers ophangen. Daarom wandel ik ook met een goede buur uit Bos & Lommer. Wandelen, jeu de boules en koersballen houden me fit en om m’n hoofd jong te houden speel ik bridge. Achter de geraniums zul je mij niet zien zitten!’

Tekst en foto: Femke Okx

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

“Ik volg mijn hart, niet mijn hoofd”

“Ik volg mijn hart, niet mijn hoofd”

‘Manusjes van alles’ Roy en zijn vrouw Alice wonen samen in een licht hoekhuis in Amsterdam Nieuw-West. Terwijl ik mijn fiets vastzet zwiept Roy enthousiast de deur open. “Welkom!” Ik trek mijn schoenen uit en we lopen naar boven, waar Alice achter...

Houd jij van verhalen vertellen? Word burenreporter!

Houd jij van verhalen vertellen? Word burenreporter!

Vind jij het leuk om mooie verhalen te schrijven? Kom dan het team van Burennetwerk versterken als burenreporter!Taakomschrijving Een Amsterdammer die hulp nodig heeft en een buurtgenoot die wil helpen komen bij elkaar via Burennetwerk. Voor een klus...

Burenmatcher gezocht!

Burenmatcher gezocht!

Lijkt het jou wat om Amsterdammers die hulp nodig hebben te koppelen aan buurtgenoten die hebben aangegeven te willen helpen? Kom dan Burennetwerk versterken als burenmatcher!Taakomschrijving Situatie: een Amsterdammer benadert Burennetwerk omdat hij...

Pin It on Pinterest