fbpx

“Als je wat langer onderweg bent, is er veel meer tijd om echt een gesprek te voeren.”

nov 12, 2021 | Alles tonen, Burenreport

Burenreporter Peggy interviewt goede buur Tom die zich ruim 2 jaar inzet voor het vervoeren en begeleiden van buurtgenoten met z’n eigen auto. Een buur zonder netwerk naar een afspraak brengen is meer dan een ritje van A naar B. Onderweg komen de verhalen los. Ook het begeleiden naar de afspraak is van grote waarde voor de buur. Iemand die echt de tijd voor je neemt om te zorgen dat je onbezorgd op je bestemming aankomt. En je letterlijk drempels over helpt. Goede buren helpen je op weg. Tom is zo’n buur!

Wanneer ik Toms huis binnenkom word ik heel even een beetje jaloers: wat een megagrote tuin, zeker voor Amsterdamse begrippen! Maar die jaloezie is snel verdwenen als ik in gesprek ga met Tom: zo iemand gun je zo’n grote tuin dubbel en dwars. Tom vertelt later dat hij veel bezig is in en rondom het huis. Dat is te zien, het huis is heel netjes en goed verzorgd.

Tom is een spontane en vriendelijke man die goede dosis humor heeft. “Ik heb een paar keer een mevrouw gereden die wat schichtig en gesloten overkwam. Zij heeft wel eens specifiek naar mij gevraagd bij Burennetwerk, ze wilde graag dat ik haar reed. Dat was wel een mooi compliment. Ik denk dat het komt omdat ik makkelijk ben in de omgang, ik praat makkelijk.”

Goede buur zijn hield hem bezig

Tom vertelt dat hij vroeger in de zorg werkte, maar dat hij daar helaas voor werd afgekeurd. Hij heeft zich toen laten omscholen naar de IT en ging als IT-er bij een gezondheidsinstelling aan de slag. “Ik wilde graag betrokken blijven bij de zorg, daar heb ik echt affiniteit mee.”

Helaas kwam Tom in 2019 thuis te zitten met een burn-out. Van een drukke baan naar volledig thuis, dat was nogal een overgang. “Na een paar maanden te hangen en praten met een ggz-man, stelde de huisarts voor om weer iets te gaan doen en suggereerde Burennetwerk.”

Tom vertelt dat hij graag auto rijdt (zo graag, dat Tom erover denkt een opleiding tot directie chauffeur te gaan doen) en meldde zich dus aan als vervoersmaatje. Hij werd meteen gematcht met een meneer die drie keer per week ’s ochtends naar zijn dagbesteding en ’s middags weer naar huis moest worden gebracht. Tom heeft dit ongeveer een jaar gedaan, wat een toewijding!

“Het was fijn  om weer bezig te zijn, iets te hebben om voor op te staan en om iets te kunnen betekenen voor iemand anders.”

Ik heb die meneer dus pak ‘m beet een jaar gereden, en toen ben ik ermee gestopt. Ik ging me beter ging voelen en ik had behoefte aan wat meer ruimte in mijn agenda voor mezelf en dan is drie keer per week twee keer per dag wel wat veel. Wat erbij kwam is dat deze meneer snel achteruit ging en ik me zorgen maakte om hem. Deze meneer had meer nodig dan ik als goede buur kon bieden.”

Het leukste ritje vond Tom die keer dat hij iemand uit Leiden moest ophalen en terug moest brengen naar Amsterdam. “Als je wat langer onderweg bent, is er veel meer tijd om echt een gesprek te voeren. Langere ritten vind ik daarom leuker dan van die korte stukjes.”

 

Wil jij ook net als Tom af en toe een buur eropuit helpen met je eigen auto?

 

 

Peggy

Peggy

Burenreporter

Peggy interviewde Tom vanuit het Burenreporterteam.
Lijkt het je wat om mooie burenverhalen op te halen? Sluit je aan bij het Burenreporterteam. Mail naar [email protected] om kennis te maken. 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.