Buren helpen buren

nov 22, 2020 | Burenreport

“Vaak zitten we met elkaar te kletsen, over boeken”

Petra Timmermans (55) woont sinds 2013 in de Vogelbuurt. Ze doet voor een paar buren klusjes of boodschappen. Via Burennetwerk kwam zij in contact met Marion de Ruig-Franke. “We zijn al 5 jaar een goede buur van elkaar.”

Boodschappen
Timmermans: “Ik wilde de mensen in de wijk beter leren kennen. Via een kennis hoorde ik van het Burennetwerk. Ik help nu verschillende buren. Soms is dat 1 keer per week, soms vaker. En al 5 jaar kom ik iedere dinsdag bij Marion. We doen samen de boodschappen maar zitten vooral ook veel te kletsen.”

Rolstoel
Marion de Ruig-Franke (68) woont in een zorgflat in de Vogelbuurt. Sinds 2005 zit zij in een rolstoel. Ze heeft hersenletsel; er is ooit iets misgegaan bij een operatie. Ze woont in een woning met aanpassingen en heeft iedere dag hulp van de thuiszorg. Haar man leeft niet meer en kennissen wonen ver weg.

Humor
De Ruig-Franke: “Petra helpt mij met de boodschappen. En ze heeft dingen in mijn huis praktischer gemaakt. Vaak zitten we met elkaar te kletsen, over boeken bijvoorbeeld. Zoals de vieze verhalen van Gerard Kornelis van ‘t Reve. We hebben dezelfde humor. Ik ben iedere keer blij dat Petra er is.”

Vriendinnen
Timmermans is opgegroeid in Canada. “Van Marion hoor ik veel over de Nederlandse cultuur, over schrijvers bijvoorbeeld. Samen hebben we lage kastjes met laden gemaakt en lampen op een handige plek opgehangen. We houden van dezelfde grappen. Marion is altijd heel zelfstandig geweest. Dat hebben we gemeen, denk ik. Intussen zijn we dikke vriendinnen geworden.”

Burennetwerk
Timmermans: “Veel buren willen hulp maar weten niet goed hoe. Dan kunnen zij dus een goede buur vinden via Burennetwerk. Voor een klusje in de tuin, een boodschap of om samen een gezellige activiteit te ondernemen. Het praatje, de gezelligheid, dat staat meestal voorop.”

Nieuwe dingen
De Ruig-Franke “Ik wilde graag hulp bij klusjes en het leek me leuk om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Als je een beetje open staat voor anderen, en voor nieuwe dingen, dan is het niet zo moeilijk om aansluiting te vinden.”

Leuk en makkelijk
Timmermans: “Buurtbewoners kunnen zien welke klusjes nodig zijn, en bij wie dat is: een ouder of een jonger iemand, bij een man of vrouw die misschien veel alleen is. De buur die hulp vraagt, laat weten wat hij of zij nodig heeft. Burennetwerk is een leuke en makkelijke manier om een fijne buur of maatje te vinden.”

Tekst: Lenette van der Plas
Foto: Marco Keyzer

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Uurtje over? Geef ‘m aan een ander!

Goede buur Jaap meldde zich aan omdat hij wel een uurtje over had naast z'n leven als student in de stad. Hij kreeg het goede voorbeeld van zijn vader die met mensen met dementie werkt. Ook Jaap wilde wat betekenen voor zijn stadgenoten. Zijn boodschap aan z'n...