Stage Antropologie of Sociologie

feb 1, 2023 | Vacatures

Zoek je een (onderzoeks)stage of werkervaringsplek in het maatschappelijke veld in Amsterdam? Bij een ambitieuze organisatie waar veel ruimte is voor eigen inbreng? Wellicht is Burennetwerk iets voor je! Verschillende sociale wetenschappers in spe gingen je de afgelopen jaren voor, lees dus snel verder!

Wie zijn we en wat doen we? 

Wij zijn Burennetwerk. Al 10 jaar dromen we van een Amsterdam waar buren elkaar weten te vinden. Waar altijd ruimte is voor hulp of een praatje. Veel Amsterdammers willen dat. Maar hoe? Burennetwerk zet bereidheid om in actie: we koppelen Amsterdammers die een goede buur willen zijn aan buurtgenoten met een vraag. Dat doen we in alle buurten van Amsterdam. Geen grote complexe vragen, maar gewoon even een praatje, hulp bij vervoer of een kleine klus die door gebrek aan netwerk of middelen blijft liggen. Amsterdammers vinden en helpen elkaar via Burennetwerk Amsterdam. Zo bouwen we aan een stad vol goede buren want iedereen verdient een goede buur.

Onze doelgroepen

In de regel krijgen we veel aanvragen door of voor ouderen met een beperkt netwerk en een krappe beurs. Ze vragen dan hulp bij bijvoorbeeld de boodschappen, een praktisch klusje, tuinwerk of vervoer. Ook ontvangen we veel verzoeken voor sociaal contact: op de koffie, samen eropuit, samen een spelletje doen. Daarnaast weten alleenstaande moeders, mensen met een lichtverstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel ons ook te vinden voor hulpvragen.

Wij kunnen deze kwetsbare Amsterdammers niet helpen zonder onze ‘goede buren’, zoals wij onze vrijwilligers noemen. Goede buren melden zich bij ons ons aan omdat ze graag een buurtgenoot willen helpen met een laagdrempelige klus of regelmatig op de koffie willen bij eenzame oudere. De meeste van onze goede buren zijn tussen de 20-40 jaar, veelal jonge Amsterdammers met een gezin en een baan die iets terug willen geven aan de maatschappij, ook al hebben ze niet veel tijd.

Wat ga je doen?

De afgelopen paar jaar mochten wij verschillende studenten verwelkomen voor een werkervaringsplek of een onderzoeksstage. Waar we kunnen, helpen we je met de data voor je onderzoek en je gaat in de praktijk aan de slag:

 • Je draait mee op onze helpdesk, het centrale orgaan van Burennetwerk. Hier komen alle aanvragen binnen, worden ze beoordeeld en gematcht of doorverwezen als het geen geschikte burennetwerkvraag is. Je maakt je alle stappen in dit proces eigen en je gaat met alle partijen in gesprek: met de hulpvrager, de eventuele mantelzorger, de hulpverlener, de goede buur die de klus gaat klaren;
 • Je voert kennismakingsgesprekken met nieuwe goede buren;
 • Je kunt zelf als goede buur aan de slag en pakt zelfstandig hulpvragen op;
 • Je krijgt de mogelijkheid om mee te gaan naar wijktafeloverleggen, wijkbijeenkomsten en presentaties. Je krijgt hier inzicht in hoe de formele en informele zorg zijn georganiseerd in de stad. Deze bijeenkomsten uitermate geschikt om te netwerken of om data op te halen voor een eventueel onderzoek.

Uiteraard is het mogelijk om de werkzaamheden af te stemmen op jouw voorkeur of onderzoek.

Er is bij Burennetwerk veel ruimte voor eigen inbreng en initiatief. We zijn een jonge en bevlogen organisatie en je wordt dan ook van harte uitgenodigd om met ons mee te denken, te dromen, te verbeteren. Signaleer je knelpunten en heb je ideeën over verbetering? Signaleer je iets in de wijk waar je meer van zou willen weten? Wil je meer met communicatie? Heb je operationele talenten en wil je die graag verder ontwikkelen? Laat het ons weten, je krijgt alle ruimte om ermee aan de slag te gaan.

Wie ben jij?

Je krijgt bij ons volop de ruimte om in de praktijk te leren en wij brengen je graag de kneepjes van het vak bij. Het is fijn als je het volgende meebrengt:

 • Je bent enthousiast en leergierig;
 • Je bent niet bang om de telefoon te pakken en je bent handig met systemen;
 • Je bent van nature sociaal, geduldig en begripvol;
 • Je bent initiatiefrijk;
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend (Engels is handig, maar niet noodzakelijk);
 • Je bent secuur en precies.
Wat bieden wij? 
 • Een werkervaringsplek in het maatschappelijke veld waar er veel ruimte is voor persoonlijke groei en waar je veel kunt leren;
 • De mooiste werkplek in de stad (naast de Hermitage!), maar ook zijn we helemaal ingericht op thuiswerken;
 • Een fijn, warm en gezellig team vol met bevlogen, vakkundige medewerkers (waaronder enkele Antropologen en Sociologen die na hun stage of goede buurschap onderdeel van het vaste team zijn geworden);
 • Een stagevergoeding van €250,- op basis van 36 uur t.b.v. Burennetwerk. 

Mijn stage bij Burennetwerk was uitdagend en leerzaam. Ik heb de vrijheid gekregen om zelf een onderzoek te formuleren en bij alle werkzaamheden mee te kijken. Uiteindelijk draai je volwaardig mee in de organisatie en leer je veel over de werkwijze. Het is een klein en hecht team, waar iedereen meedenkt. Dit wordt ook van de stagiaires verwacht, waardoor je je betrokken voelt bij de organisatie.
Sanne, Antropologie studente, jaar 4.

Kom jij je studiepunten bij ons verzilveren voor karmapunten?

Reageer met een leuke motivatie, stuur je CV mee en wij laten snel van ons horen! Mail Hedwich op [email protected].

Je mag ook naar ons kantoor bellen, 020-6239771. Wij hebben onze telefoonlijnen open op maandag t/m donderdag van 10-14 uur.

DEEL DEZE VACATURE MET JE NETWERK

Ken je iemand die fantastisch bij deze functie past? Deel de vacature via de knoppen hieronder op LinkedIn, Facebook of Instagram.

MEER VACATURES
Burenmatcher gezocht!

Burenmatcher gezocht!

Lijkt het jou wat om Amsterdammers die hulp nodig hebben te koppelen aan buurtgenoten die hebben aangegeven te willen helpen? Kom dan Burennetwerk versterken als burenmatcher!Taakomschrijving Situatie: een Amsterdammer benadert Burennetwerk omdat hij hulp nodig heeft...

Stage Communicatie & Marketing

Stage Communicatie & Marketing

Delen, liken, reposten, mooie stories ontwerpen, interviews doen, campagnes bedenken, de website onderhouden, verhalen vertellen over mensen die een goede buur zijn voor een ander. Dat is communicatie bij Burennetwerk. Kom jij ons ondersteunen?Als communicatiestagiair...

Interviewtalent? Word burenreporter!

Interviewtalent? Word burenreporter!

Gebruik je interview-skills bij Burennetwerk en breng mooie verhalen tot leven. Bij Burennetwerk verbinden wij Amsterdammers met een hulpvraag met Goede Buren (onze vrijwilligers). Denk hierbij aan éénmalige praktische klussen om of rond het huis. Maar ook terugkerend...