fbpx

Zie je wat ik zie? Een andere kijk op dementie

sep 20, 2022 | Alles tonen, Nieuws

Met veel plezier nodigen wij je uit voor Zie je wat ik zie? – Een andere kijk op dementie op donderdag 22 september bij West Beach (Film) Festival, aan de Sloterplas. Burennetwerk is ter ere van ons jubileumjaar één avond gastprogrammeur op dit 10 daags (film)festival onder de Amsterdamse sterrenhemel.

We organiseren samen met West Beach (Film) Festival een bijzondere avond waarbij we het thema dementie uitlichten in festivalsfeer. Steeds meer mensen wonen langer thuis met een vorm van dementie. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken via naaste omgeving of bijvoorbeeld je buurtgenoten. Wij geven het publiek deze avond een andere kijk op dementie door op een positieve manier de verbinding te zoeken. 

Wat kun je verwachten?
Burennetwerk heeft een burenhuiskamer ingericht op het terrein om buren te ontmoeten onder het genot van een potje (we hebben veel spelletjes) of praatje. Kom daarnaast dansen op oude plaatjes, volg een tekenworkshop van Ieder Mens is een Kunstenaar, geniet van de muziek van de Odense Jazzband terwijl je lekker mee eet met wat de pot schaft van Cascoland en ontmoet je buren via Burennetwerk. Van de Female Economy kijk je o.a. ’Mam eet Bloemen’ van Adelheid Roosen en kan je deelnemen aan AlzheimerFluisteren. We sluiten de avond af met de hoofdfilm The Father.

Kom je buurten?
Leuk als je er ook bij bent om ons en andere stadgenoten te ontmoeten. Neem je buur bij de hand of een vriend(in) mee die ons nog niet kent en kom even gedag zeggen tegen ons team. Je herkent ons aan Burennetwerk shirts en we zijn vooral in onze huiskamer aanwezig.

Locatie Sloterplas
Het festivalterrein bevindt zich op het bastion naast het Sloterstrand, Noordzijde 41, nabij jachthaven De Duikelaar. Met openbaar vervoer is het terrein te bereiken via tram 7 (5 min. lopen van het eindpunt). Ook dichtbij: halte Slotermeerstraat van tram 13 en bus 69.

Waarom dit thema?
“Steeds meer mensen leven langer thuis met een vorm van dementie of zorgen intensief voor een familielid of partner met dementie. We merken dat de vragen die bij ons binnenkomen steeds vaker komen van mensen die leven met een vorm van dementie. Aan de andere kant merken weeen lzekere terughoudendheid bij goede buren om op deze vragen te reageren. En dat is zonde. Wij denken dat het niet nodig is om iemand op basis van een diagnose te beoordelen en dat je met iemand op veel andere vlakken juist kan verbinden.

“WE MERKEN EEN TERUGHOUDENDHEID BIJ BUREN
OM TE REAGEREN OP BURENVRAGEN
VAN MENSEN MET DEMENTIE”

Tijdens West Beach (Film) Festival wil Burennetwerk dementie dus vooral in een positief daglicht naar voren brengen. “We willen dementie uit de taboesfeer halen. Mensen met een vorm van dementie kunnen vaak nog meer dan je denkt. Bij de workshop ‘Ieder mens is een Kunstenaar – Een project waarin de kracht van mensen met dementie via de tekenkunst tot uiting komt.’ zul je bijvoorbeeld merken dat als je mensen in alle vrijheid laat tekenen er nog mooie creatieve dingen tot stand komen. En dansen is vaak ook gewoon nog mogelijk. Hier hebben we in de muziekprogrammering ook rekening mee gehouden”.

Lees het interview met Jasmijn van Katwijk, coördinator communicatie bij Burennetwerk via deze link.

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...

4 vragen aan goede buur Tedo

4 vragen aan goede buur Tedo

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan goede buur Tedo die al goede buur is sinds het...