Goede buur Christopher leest voor aan 101 jarige mw. Bleys

jan 22, 2021 | Alles tonen, Burenreport

In eerste instantie zou Christopher met mevrouw Bleys gaan wandelen, maar vanwege aanhoudend slecht weer en hun gedeelde liefde voor literatuur begon hij met voorlezen. Mevrouw Bleys: ‘Het is de eerste keer dat ik iets van Geert Mak hoor, want aan zelf lezen kom ik niet toe. Ik zie slecht en kan ook niet goed schrijven. Maar gelukkig heeft Christopher een mooie voorleesstem en is heel gezellig. Als ik maar lezen kan!’

Twee jaar geleden overleed de oma van Christopher waarmee hij een hele goede band had. Burennetwerk bood hem de mogelijkheid om weer eenzelfde soort intimiteit met iemand op te bouwen. ‘Het klinkt cliché, maar je krijgt er heel veel voor terug. Toen ik voor het eerst vrijwilligerswerk deed, kreeg ik te horen: “Als je denkt dat je het voor een ander doet kun je beter naar huis gaan.” Dat vond ik heel leerzaam. Je moet het voor jezelf doen.’’

 

Vast en vertrouwd gezicht

Mevrouw Bleys is in 2000 van Watergraafsmeer naar Noord verhuisd. Haar dochter woont ook in de buurt. ‘M’n dochter doet vaak boodschappen voor me. Eerst deed Cordaan dat ook, maar ze verzorgen me nu drie keer per dag. Je ziet alleen steeds verschillende mensen. Gelukkig is Christopher een vast en vertrouwd gezicht.’ Christopher: ‘Mevrouw Bleys vertelt mooie verhalen over de oorlog, de bevrijding en de tijd dat ze een eigen zaak had. Voor mij is het geen verplichting, maar een verrijking.’

 

Actief blijven en genieten

‘Of er een formule bestaat om 101 te worden? Nee hoor’, lacht mevrouw Bleys. ‘Je moet gewoon actief blijven. Toen ik trouwde was ik tandartsassistente. Daarna heb ik een winkel in Oudewater gekocht. Na tien jaar ging de zaak failliet en ben ik in de Bijenkorf gaan werken. Helaas is mijn man overleden toen ik zestig was. Een periode waarin ik besloot naar de academie te gaan, waar ik onder andere schilderijen maakte en wandkleden weefde. Verder heb ik altijd veel gereisd en heb interesse in anderen en andere culturen. Lekker genieten van het leven is belangrijk!’

 

Schroom niet

Er bestaan niet alleen oudere maar ook jongere mensen die ondersteuning nodig hebben. Volgens Christopher zijn mensen vaak onzeker, maar door niet aan de bel te trekken zitten ze alleen zichzelf in de weg en dat is zonde. Schroom dus vooral niet om via Burennetwerk hulp te vragen. Goede buren kunnen u helpen met een bezoekje, kleine klusjes in huis, even er op uit met de auto, wandelen of een boodschap. Ga naar www.burennetwerk.nl en meld uw hulpaanvraag aan. Of neem telefonisch contact op met Burennetwerk via 020 623 9771.’ Mevrouw Bleys voegt eraan toe: ‘Wat is daar nou aan te durven, gewoon doen!’.

Tekst: Femke Okx, redactiebureau Chapeau
FotografieChris en Marjan
[email protected], 06 243 724 06

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.