“Helga is voor mij een lot uit de loterij”

feb 3, 2022 | Alles tonen, Burenreport

We gaan op bezoek bij mevrouw Keune in haar flat op 7 hoog in Nieuw Sloten. Vanachter haar voordeur klinkt al gezellig geklets. Het is niet te missen waar we moeten zijn. Mevrouw Keune opent de deur: “Welkom, kom binnen!” Helga Klatser is in de keuken in de weer met koffie en koekjes. “Helga komt hier altijd met wat lekkers.”

Els Keune (69) en Helga Klatser (76) kennen elkaar via Burennetwerk. Via de samenwerking met Cordaan Zorg in de Wijk kwam de vraag bij Burennetwerk terecht die een goede buren-match maakte tussen de twee Amsterdammers.

Een bizar jaar

Een aantal jaar geleden, in 2012, overleed eerst mevrouw Keune’s vader, een paar maanden later haar moeder en vervolgens verloor ze ook nog haar man Hans. Zelf moest Els een rugoperatie ondergaan, waarbij ze te horen kreeg dat ze daarna misschien niet meer kon lopen. Het was een bizar jaar. “Ik kon niet veel meer, maar ik weigerde om de hele dag vliegen te vangen en zielig achter de geraniums te zitten.” Dus besloot Els Chinees te gaan leren, wat ze nog steeds met veel plezier doet.

“Ik weigerde om zielig achter de geraniums te gaan zitten.”

Burennetwerk ontdekt

In augustus 2020 volgde een herseninfarct en sindsdien ontvangt Els thuiszorg van Cordaan. Buiten kwam ze niet meer. “Dat was ontzettend moeilijk, maar toen tijdens de lockdown niemand meer naar buiten kon, had ik zoiets van: ‘oké, dan ben ik in ieder geval niet de enige.” Tot Martin van de thuiszorg haar aanmeldde bij Burennetwerk. “Als Martin me niet had verteld dat zoiets bestond, had ik het nooit geweten. Ik ben hem ontzettend dankbaar.”

Dit was de burenvraag van Els:

Een vrouw van 68 wil na een aandoening het wandelen weer opbouwen met een goede buur. Zij loopt zelfstandig zonder hulpmiddelen. Er zullen misschien dagen bij zitten dat ze fysiek niet in staat is om te wandelen. Dan ontvangt ze je graag thuis, want ze houdt ook erg van kletsen en ze heeft een zeer brede interesse. Ze heeft vroeger een hoge functie gehad bij De Nederlandse Bank, deed aan fotografie, yoga en was voorzitter van een tennisclub. Ze heeft nog steeds veel hobby’s, zoals: lezen (biografiën en geschiedenis), aqualleren, leg-woord- en cijferpuzzels, musea bezoeken, opera zingen en ze is nu Mandarijn aan het leren. Houd jij haar gezelschap thuis of op straat?”

Meteen een klik

Burennetwerk belde al snel: “We hebben een Amsterdammer gevonden die Chinees spreekt!” Els kreeg het even benauwd. “Dat is me veel te vermoeiend, zo gevorderd is mijn Chinees nog niet!” Gelukkig bleek het een grapje. En daar was Helga. Enthousiast vertelt Els: “Het was echt een goede match! Er was meteen een klik, alsof we elkaar al jaren kennen.” “Ja dat was zo”, vult Helga aan, “We hebben echt raakvlakken, zoals lezen en operamuziek. Ik doe al langer vrijwilligerswerk. Ik ben niet zo’n prater, ik ben meer van het luisteren en het doen. Toen ik gebeld werd over Els was ik direct enthousiast.”

Energie

En zo nam Helga buurtgenoot Els voor het eerst mee naar buiten om te wandelen. Steeds een stukje verder: van bankje naar bankje, tot aan het winkelcentrum. Els: “Soms zijn er dagen dat ik denk dat het me niet gaat lukken, maar dan komt Helga en stimuleert mij om het toch te proberen. Zonder te pushen of te haasten, gewoon relaxed. Ik ben altijd blij dat we gegaan zijn. Ze is één brok energie en dat doet me goed.” Dat is wederzijds, zegt Helga: “Nou, ik krijg ook energie van jou. Je was zo blij om weer buiten te zijn. Je bent positief en een doorzetter, dat geeft mij plezier. Want het is echt niet makkelijk voor jou, maar je doet je best. Dat is geweldig.”

Brownies

Het buiten wandelen is er door de vakantieperiode even bij ingeschoten, maar Helga en Els appen regelmatig om te horen hoe het gaat. Laatst stond Helga als verrassing voor de deur met brownies. Helga: “Een actie van Burennetwerk: met wie wil je koffiedrinken en brownies eten? Toen heb ik Els opgegeven.” Els, duidelijk ontroerd: “Dat was zo leuk, dat je aan mij dacht om het samen mee te delen. Het kwam echt binnen.”

Lot uit de loterij

“Ik weet niet hoe het zou zijn gegaan zonder Burennetwerk,” vervolgt Els, “Mijn familie woont allemaal nog in Suriname, Amerika en Curaçao. Ik wil niet zeggen dat ik eenzaam ben, maar je mist mensen om je heen. Daarom is het fantastisch dat iemand dit voor een ander doet. Helga is een lot uit de loterij.”

 

  • Marije Matzinger van Cordaan interviewde deze burenmatch
  • De mooie foto van Els en Helga is van Bastiaan Musscher

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN
Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Van buurvrouw naar boodschappen-oma

Goede buur Sam bezoekt haar buurvrouw voor allerlei klussen in en om huis. Boodschappen doen, bezoek voor de gezelligheid en computerhulp. Ze kennen elkaar door een oproep voor burenhulp via Burennetwerk Amsterdam.