Voor elk klusje de juiste buur

jul 12, 2023 | Alles tonen, Nieuws

Een uitbehandelde buurvrouw, mevrouw Martis uit Venserpolder, had de wens om een kamer mooi te behangen zodat de 24-uurszorg zich daar kon terugtrekken. Via een Cordaan wijkverpleegkundige kwam er bij Burennetwerk Matchmaker Coenraad terecht. Hoewel de vraag te groot was voor een goede buur vrijwilliger van Burennetwerk, geloven we dat voor elk klusje een juiste buur is. Coenraad wist de bewoner te koppelen aan vrijwilligers via Serve The City, een vrijwilligersorganisatie die via praktische inzet Amsterdammers helpt. Voor groepsprojecten dus een goede aanvulling op de één-op-één hulp van Burennetwerk.  Nadat Serve The City de kamer heeft behangen is Matchmaker Coenraad langsgegaan om mevrouw Martis te interviewen.

Op de vraag of ze geïnterviewd wilde worden zei ze: ’ja, ik hoop dat het aanspoort tot nadenken. Dat ik iets kan achterlaten waar mensen iets aan hebben.’ Mevrouw Martis had zelf al haar begrafenis voorbereid met als Thema ‘Geef de liefde’.

Bij binnenkomst word ik hartelijk verwelkomt in een gezellig vol gebouwd appartement. Het huis staat gezellig vol met spullen en tierelantijntjes. Ik neem plaats op een plek op de bank die voor mij wordt vrijgemaakt. Mijn gastvrouw is nog aan het praten met haar huisarts. Als de huisarts het gesprek afrondt probeert de vrouw des huizes haar een pakket mee te geven als dank. Het met bloemenplastic ingepakte mandje zit vol handige huishoudelijke spullen en lekkere dingen voor bij de koffie. Verdeeld over de tafel en de vloer liggen nog een aantal van dat soort bedoeld voor anderen, misschien voor familieleden, hulpverleners of buren.

Wat vond u van de hulp van Serve te City?

Met een brede glimlach zegt ze: ‘De aanwezigheid van de vrijwilligers gaf een soort rust. Het was fijn dat zij lekker bezig waren in het huis terwijl ik in de woonkamer zat. Het gaf een rustige sfeer dat zij lekker aan het rommelen waren. Dat was weer even wat anders.’ ‘Ik dacht dat klus die drie uur zou duren, maar daar had ik me op verkeken. Maar ze hebben hun best gedaan om de overgang het behangpatroon goed aan te laten sluiten. De vrijwilliger van Serve the City met ervaring in behangen was in de ochtend even gaan kijken om te voorbereiden, maar is vervolgens gelijk aan de slag gegaan. Later kwam een andere vrijwilliger ook helpen. Kijkend uit het raamt zegt ze: ‘Ze waren heel goed en secuur en hebben het ook weer goed achtergelaten. Samen met een andere vrijwilligers zijn ze tot in de avond doorgegaan om de klus te klaren.’

Waarom wilde u de kamer behangen?

‘Ik vind het belangrijk om gastvrijheid uit te stralen naar mensen die mij gaan verzorgen.’ De kamer die behangen is door de vrijwilligers is bedoeld voor de palliatieve 24-uurszorg. Zodat zij zich daar thuis voelen. Ik heb vroeger zelf ook in de waakzorg gezeten en ik vind dat je anderen moet behandelen, zoals je zelf behandeld wil worden. En ik krijg er zoveel voor terug. Soms denk ik, waar heb ik dat aan te danken.’ Met natte ogen kijkt ze me aan terwijl ze dit vertelt. ‘Maar dit is wel wat ik mensen mee wil geven’ zegt ze terwijl er een brede glimlach op haar gezicht verschijnt. ‘Soms zeggen mensen wel dat ik kracht en positieve energie uitstraal. Gelukkig heb ik dat niet door, anders zou ik ijdel worden’ waarop ze hartelijk begint te lachen.

 

Wilt u nog iets meegeven?

‘Ik heb mijn hele leven gezorgd voor kinderen die het niet breed hadden door pakketten te regelen met nieuwe schoolspullen of speelgoed. Het moest nieuw want veel van die kinderen waren al zo vaak op de tweede plek gezet. Sommigen hadden nog nooit een nieuw potlood gehad. Ik heb dan ook liever dat mensen iets aan hun kinderen geven dan dat ze haar in deze laatste dagen bloemen geven.’ Want zo zegt ze ‘Bloemen zijn weggegooid geld, ze vergaan en dan moeten ze worden weggegooid’ De boodschap die mevrouw wil uitdragen is: ‘Help een ander!’ En zegt ze: ‘Ik hoop dat als we iets aan kinderen geven, ze zich niet verplicht voelen om iets terug te geven aan ons. Maar dat ze later ook weer kunnen geven aan anderen. We zijn op aarde om elkaar te helpen.’

 

De kracht van praktische hulp

Mevrouw Martis is inmiddels overleden maar haar boodschap blijft voortleven. In de korte tijd dat ik als matchmaker werk is me een belangrijk les geleerd: Praktische, eenmalige hulpvragen kunnen een grotere rol spelen voor het welzijn van mensen en dienen als palliatieve zorg.  

 

Ook een client, familielid of kennis die wel wat praktische hulp of een goed gesprek kan gebruiken? Meld de hulpvraag aan bij Burennetwerk.

 Meer weten over serve the City? Ga naar www.stcamsterdam.nl

 

 Samenwerking Cordaan en Burennetwerk

Burennetwerk heeft sinds 2016 een unieke samenwerking met Cordaan Thuiszorg in de vorm van de service van de Matchmakers Informele Zorg. Informele zorg is alle zorg die geleverd wordt door mantelzorgers en vrijwilligers in aanvulling op de formele zorg. Als de vraag niet binnen Burennetwerk past of er geen goede buur gevonden is, zorgt een matchmaker voor de best passende oplossing binnen het gehele aanbod van informele zorg. Zij melden Amsterdammers aan bij een andere vrijwilligersorganisatie en houden alle betrokkenen goed op de hoogte. Zo worden mensen niet van kastje naar de muur gestuurd, maar neemt de matchmaker deze zoektocht op zich. De Burennetwerk matchmakers weten inmiddels de juiste weg te vinden in de vele kastjes en muren van Amsterdam.

Voor meer informatie over de matchmakerservicehttps://www.cordaan.nl/matchmaker-informele-zorg

Cordaan wijkverpleegkundige Timothy Tersch
Cordaan Casemanager dementie Anja  

Anja is casemanager dementie bij Cordaan. Vrijwilligers zijn volgens haar heel belangrijk. “Ze kunnen bijdragen aan het doorbreken van passiviteit en ervoor zorgen dat mensen weer dingen gaan ondernemen.” Ze klopte in 2022 daarom regelmatig aan bij Burennetwerk en melde in totaal 15 burenvragen aan.  

 Haar mooiste match was voor een dame die door haar ziektebeeld niets meer wilde, maar wel trots haar accordeon bladmuziek liet zien. Anja zag hierin een mogelijkheid. “Via Kerk&Buurt is een vrijwilliger gevonden die accordeon speelde. Dit heeft een prachtige match opgeleverd die veel heeft betekent voor zowel deze mevrouw als de vrijwilliger”. 

 Praktische klussen zijn via Burennetwerk vaak heel snel gematcht. “Laatst heb ik bij een cliënt nog een sleutelkastje laten bevestigen. Het aanmelden van de burenvraag via burennetwerk.nl gaat altijd heel makkelijk, zodat dit nooit teveel tijd kost”. 

Cordaan Casemanager dementie Anja
Cordaan Ergotherapeut Marije  

Marije Bolt is geen onbekende bij Burennetwerk; ze stond al eerder in top 3 en meldt graag en veelvuldig burenvragen aan. In 2022 wel 13! Als ergotherapeut laat ze regelmatig steunbeugels plaatsen. Er zijn een aantal goede buren die ze ondertussen goed kent en waar zij graag mee samenwerkt.  

Maar niet alleen voor de steunbeugels schakelt ze Burennetwerk in, ook voor tuintjes en voor sociale burenvragen. “Voor dat sociale contact moet ik cliënten soms wel verleiden. Zij vinden het spannend of denken dat het toch niet gaat werken”. Wat ze haar cliënten dan altijd zegt: “Je kan het altijd proberen. Als het niks is stop je er toch gewoon mee? Je had eerst ook niet zo’n zin in een ergotherapeut en toch vind je me wel gezellig!”  

Ze herinnert zich nog een match waarbij de goede buur helaas wat verlaat was en ze daardoor zelf niet aanwezig kon zijn. Haar cliënt liet haar achteraf helemaal enthousiast weten dat het zo’n leuke man was, prachtig in pak met koffertje en zijn boormachine. “De dame in kwestie was helemaal in haar nopjes!” 

Cordaan Ergotherapeut Marije Bolt
De samenwerking tussen Burennetwerk en Cordaan

Burennetwerk matcht al sinds 2012 Amsterdammers met een laagdrempelige hulpvraag aan buren die graag willen helpen. Dat kan gaan om éénmalige praktische klusjes, bijvoorbeeld even iets ophangen of een boodschap doen voor een buur. Maar ook om sociale vragen, eens in de twee weken een kopje koffie doen of een wandeling maken.  Dat doen we met onze vrijwilligers, onze goede buren.  

Sinds 2016 hebben Burennetwerk en Cordaan een samenwerking, waarbij iedere Cordaan zorgprofessional voor een cliënt een burenvraag kan aanmelden. Dat kan eenvoudig via het aanmeldformulier op de website of telefonisch (bel 020- 6239771, maandag t/m donderdag van 10 – 14 uur).

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...