Verhalen van goede buren

Hieronder vind je elke week nieuwe verhalen van goede buren. Verhalen van goede buren met degene aan wie zij gekoppeld zijn, of juist alleen. Van goede buren die regelmatig bij iemand langs gaan of zo nu en dan een klusje oppakken bij hen in de buurt. Maar altijd bijzondere verhalen, met bijzondere gebeurtenissen of iets kleins maar fijns. We willen je laten zien wat goede buur zijn kan betekenen voor jou of degene aan wie je bent gekoppeld.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe verhalen?
Volg ons dan via Facebook of Twitter (zie boven in de pagina), dan laten wij je weten wanneer er een nieuw verhaal geplaatst is.


Frans

Datum: 08-7-2016

Goede buur Frans (35) is één van onze handige buurmannen in West. Sociaal vrijwilligerswerk is niet aan hem besteed, maar hij vindt het wél leuk om mensen te helpen. Via Burennetwerk wordt hij dan ook enkel gekoppeld aan eenmalige, praktische karweitjes. Inmiddels heeft hij, ondanks zijn verhuizing naar Haarlem, al menig hulpvrager verblijd met zijn twee rechterhanden. Ik ontmoet Frans op een zonnige middag op een terras vlakbij het Vondelpark, waar hij vertelt over zijn klusjes, leuke herinneringen en zijn toekomst als goede buur.

Lees hier verderJulia en mevrouw Brentjens

Datum: 30-06-2016

“Wil je even tegen de deur duwen, hij klemt een beetje”, roept mevrouw Brentjens nadat goede buur Julia en ik hebben aangebeld bij het huis van mevrouw. Na een extra duwtje schuift de bruine deur open en loop ik binnen in een huis vol boeken, schilderijen en blikjes. Op de tafel staat een vrolijke foto van Julia en mevrouw. De twee leerden elkaar anderhalf jaar geleden via Burennetwerk kennen, omdat mevrouw boodschappenhulp nodig had. Sindsdien komt Julia regelmatig langs voor een boodschap en een goed gesprek.

Lees hier verder


Gerritjan en Johan

Datum: 30-06-2016

Het verhaal van goede buur Gerritjan (38) en de goedgemutste Johan (57) is bijzonder. Twee jaar geleden kwam Johan uit een dal, waarop Burennetwerk voor hem op zoek ging naar een gezellige buurman waarmee hij af en toe iets kon ondernemen. Via buur Gerritjan leerde Johan veel nieuwe mensen kennen en inmiddels is hij ook zelf vrijwilliger bij stichting Civic. Voor het interview strijken we neer op een zonnig terrasje in de Javastraat, waar Johan en Gerritjan mij vertellen over hun afspraken, mooie herinneringen en ontstane vriendschap
.

Lees hier verder


Romli en mevrouw Hogendorp

Datum: 16-06-2016

Als ik aan kom bij mevrouw Hogendorp (78) zet goede buur Romli (42) net de twee meter lange lat, die hij heeft meegebracht voor een klusje, tegen de muur. Hij klopt op het raam en vrijwel meteen steekt mevrouw Hogendorp haar hoofd door het venster. “Een echte Jordanese herken je als ze uit het raam hangt!“ verklaart ze mij later. Mevrouw is een trotse Jordanese die honderduit over de Jordaan vertelt. Buur Romli helpt haar af en toe met wat klusjes in en om het huis.

Lees hier verder
Serin en Joppie van Hees

Datum: 09-06-2016

Joppie van Hees (63) is een vrolijke, optimistische vrouw. Als jongedame zeilde ze 3,5 jaar lang de halve wereld rond en was ze een groot liefhebber van muziek en boeken. Na een ongelukkige val enkele jaren geleden belandde ze uiteindelijk in een scootmobiel. Goede buur Serin (28), theatermaakster en actrice, maakte bijna twee jaar geleden kennis met Joppie om af en toe iets te ondernemen. Inmiddels zijn ze vele uitjes verder en naar eigen zeggen “een beetje verliefd op elkaar geworden”.

Lees hier verder


Philippe en mevrouw Visser

Datum: 02-06-2016

Goede buur Philippe (40) doet al een jaar lang elke week boodschappen voor mevrouw Visser (81). De rasechte Jordanese woont drie hoog, maar heeft geen lift in het gebouw. Hierdoor is mevrouw al maanden de deur niet uit geweest. Philippe sjouwt elke week de boodschappen zes trappen omhoog en blijft meestal nog even hangen voor een gezellig praatje en een kopje koffie. En dat wordt gewaardeerd! “Ik ben zo blij met de hulp, wat een rijkdom”, aldus mevrouw.

Lees hier verder


Marloes en mevrouw van Rijn

Datum: 19-05-2016

Als ik de lift uitstap zie ik mevrouw van Rijn (92) al bij de deur van haar aanleunwoning staan. Ze is een scherpzinnige vrouw die graag op de hoogte blijft. Bij binnenkomst word ik direct hartelijk ontvangen met een kopje thee en een grote koek. “Mevrouw van Rijn is een hele goede gastvrouw, ze heeft altijd lekkere dingen” vertelt goede buur Marloes (34). Marloes komt sinds een jaar één keer in de twee weken langs bij mevrouw om gezellig te kletsen. Afspraken vol lekkernijen, mooie verhalen en wederzijdse interesse.

Lees hier verder


Roel en Wouter

Datum: 24-02-2015

Ik loop door de goede straat, nu het huisnummer nog vinden. Als ik er bijna ben zie ik Wouter en Sam al buiten staan. Sam, de huisfotograaf van Burennetwerk, gaat vandaag voor een eigen project foto’s maken van de huizen van Wouter (34) en Roel (70), de goede buren. Heel leuk dat ik mee kan om de heren te interviewen. Twee vliegen in één klap. We lopen met zijn drieën naar het huis van Roel. Daar worden we hartelijk ontvangen met koffie en een stuk appeltaart. Je merkt direct dat Roel en Wouter een bijzondere band hebben. Terwijl Sam zijn spullen klaarzet om te kunnen fotograferen, vraag ik Roel en Wouter naar hun ervaringen. Ze zijn nu bijna twee jaar geleden aan elkaar gekoppeld via Burennetwerk. Het is een komisch duo en ze zien elkaar, al dan niet gepland, bijna dagelijks.

Lees hier verder! 

Petra

Datum: 04-02-2015

Met Petra (52) heb ik in een eetgelegenheid afgesproken voor het interview. Als ik (iets te laat) binnenkom, zit ze al met een cappuccino op me te wachten. Snel bestel ik er ook één en schuif bij haar aan en we beginnen aan het interview. Sinds anderhalf jaar heeft Petra geen betaald werk meer. Hoewel ze veel ervaring heeft als leidinggevende in verschillende branches, merkt ze dat haar leeftijd een rol speelt bij het uitblijven van kans op een baan. Ze wilde, betaald of onbetaald, toch iets gaan doen. Sinds maart spreekt ze met tussenkomst van Burennetwerk af met drie vrouwen. De één voor een wandeling, de ander voor een praatje en weer een volgende helpt ze bij het schoonmaken van een aquarium. Het contact met de dames doet Petra veel goed.

Lees hier verder!Caroline & Jetty

Datum: 21-01-2015

Voor dit interview heb ik afgesproken met Caroline en Jetty. Sinds september zijn zij een match, omdat Jetty (81) graag hulp wilde met haar tuin. We hebben afgesproken om elkaar te treffen in een eetgelegenheid bij hen in de buurt. Als ze binnenkomen ziet Jetty direct een bekende en begroet hem hartelijk. Ze is echt een deftig dametje, lief, op-en-top verzorgt en ze weet wat ze wil. Als we zitten, bestelt de geboren en getogen Amsterdamse dan ook een ‘koffie verkeerd, maar dan ook heel erg verkeerd’. Ze heeft één keer per week computerles van Mohammed in het buurthuis, die altijd liedjes van Neil Diamond voor haar draait. Als je nu nog denkt dat ze stil zit: ze heeft ook af en toe schilderles.

Lees hier verder!Karlien en Maria

Datum: 12-02-2015

Ik heb met goede buur Karlien (29) afgesproken bij Maria thuis. Maria heeft chronisch pijn en kan daarom niet tillen of zwaar werk doen. Ze is gek op haar tuintje en wilde daarom graag hulp bij het onderhouden ervan. Karlien leert juist kleine dingetjes van Maria. Het contact levert dus beide dames iets op.

Lees hier verder!Mischa

Datum: 14-01-2015

Voor dit interview ga ik in gesprek met Mischa (37). We hebben bij hem thuis afgesproken. Als we zitten met wat drinken valt op dat zijn appartement stijlvol is ingericht. ‘De keuken heb ik zelf gemaakt met mijn vader. Zoiets als het plateau waar de keuken op staat, had ik nog nooit gedaan, maar dat doe ik dan gewoon.’ Het is dus direct duidelijk dat hij erg handig is. Mischa werkt fulltime en pakt sinds een jaar af en toe een klusje op bij Burennetwerk. Het klussen vindt hij een fijne afwisseling van zijn baan.

Lees hier verder!Juliet en mevrouw Van de Voort

Datum: 14-01-2015

Het verhaal van Juliet en mevrouw Van de Voort is bijzonder. Mevrouw Van De Voort (91), liep twee keer per week een halfuurtje met iemand van een zorginstelling. Vanwege bezuinigingen is dat gestopt, maar de wijkverpleegkundige stelde voor om Burennetwerk te proberen. Juliet woont sinds mei 2014 in Nederland en wil graag de taal leren. Ze noemt mevrouw Van De Voort altijd mevrouw. Ze spreken één keer per week af. Na een gezellig gesprek valt op dat ze eigenlijk om dezelfde reden contact zochten via Burennetwerk.

Lees hier verder!

Wat kun je nu doen?
inJordaan, Westelijke Eilanden en Zeeheldenbuurt
inOsdorp Midden
inVogelbuurt
inOostzanerwerf & Kadoelen
inSlotermeer zuid west
inBanne Buiksloot (De Banne)
inTuindorp Nieuwendam
inVogelbuurt IJplein
inTuindorp Nieuwendam
inSlotermeer Zuid-West
inIndische buurt
inHoofddorppleinbuurt
inOostelijk Havengebied
inSlotermeer Noord-Oost
inOud-Oost (Transvaalbuurt)
inOostelijke Eilanden
inOostelijke Eilanden
Vertel ons hoe het was!

Heb je iemand geholpen of ben je geholpen?
Vertel ons jouw ervaringen. Wij leren graag van wat er goed ging en van wat er beter kan.

Vertel!

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in