PRO TIPS VOOR
GOEDE BUREN

Of je nu voor het eerst aan de slag gaat als goede buur of al door de wol geverfd bent en wel een opfrisser kunt gebruiken, met deze tips buur je als een pro!
1. WIE HEB IK AAN DE LIJN?
Tijd voor wat telefonische actie! We hebben de buur verteld dat jij binnen 3 werkdagen contact opneemt om een afspraak te maken, dus pak die telefoon en laat van je horen. Ook als je pas later kunt helpen vragen we je binnen 3 werkdagen contact op te nemen, dan weet de buur waar ‘ie aan toe is!
Vertel wie je bent en dat je via Burennetwerk hebt begrepen dat de buur ondersteuning zoekt. Vraag wanneer het schikt om langs te komen en, ook wel handig, noteer de afspraak in jullie agenda’s.
Vier tips voor het eerste contact vind je hieronder:
TIP 1: GEEN GEHOOR? BEL DOOR
TIP 2: BESPREEK JE UREN MET DE BUREN
Het kan gebeuren dat de klus groter of kleiner blijkt te zijn dan je dacht. Maak daarom vooraf afspraken over hoe lang je beschikbaar bent. Lukt het niet om de klus binnen die tijd af te ronden? Neem contact op met Burennetwerk of kom later terug.
Ook bij een bezoek voor gezelligheid is het handig om verwachtingen te bespreken. Misschien vindt de buur het zo gezellig dat ‘ie eeuwig wil kletsen. Geef van tevoren aan tot wanneer je tijd hebt, zodat je niet in een ongemakkelijke situatie komt. Dit geldt ook andersom: sommige buren willen graag rust na een tijdje. Even afstemmen dus!
TIP 3: VERMIJD EEN BLAUWTJE, CHECK DIE DATE
Niemand vindt het leuk om een blauwtje te lopen. Bel één of twee dagen voor je hebt afgesproken nog een tweede keer. Misschien is de hulp uiteindelijk toch niet nodig, of is de buur de afspraak uit het oog verloren. Een kort belletje is daarom aan te raden!
TIP 4: WIE MOET ALS EERSTE OPHANGEN?
De classic: ‘Nee, jij moet als eerste ophangen! Nee, jij!’ Er is maar één oplossing, en dat is aftellen en tegelijk ophangen. Echt doen, hè!


2. BELLETJE TREKKEN
TIP 1: MEER MAG, MAAR HOEFT NIET
Het kan voorkomen dat iemand ook nog een ander klusje heeft liggen. Je mag uiteraard ook hierbij helpen, maar houd altijd rekening met jouw eigen wensen en beschikbare tijd. Doorverwijzen naar Burennetwerk is altijd een optie. Ons helpdeskteam kan weer een andere goede buur zoeken voor het andere klusje of doorverwijzen naar één van de vele partnerorganisaties uit ons netwerk.
Geeft de buur aan het moeilijk te vinden om ons te bellen/mailen voor een nieuwe burenvraag? Via onze website (werkt goed op je telefoon) kun je heel gemakkelijk een formulier invullen samen met de buur. Je kunt ons ook altijd mailen op [email protected]. Dan pakken wij de burenvraag verder op.
TIP 2: GELD SPEELT GEEN ROL
TIP 3: IT'S A DATE
TIP 4: EEN FOTO ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN
Is er een moment om een leuk kiekje van jullie samen te maken? Vraag de buur om toestemming om de foto aan ons te sturen. Wij zijn altijd blij met foto’s voor ons jaarverslag of social media. Zo enthousiasmeren we andere Amsterdammers om ook goede buur te worden. Onze kantoorvrijwilligers vinden het ook gewoon leuk om een gezellige foto te ontvangen!
3. TIJD VOOR DE NABESCHOUWING
TIP 1: FEEDBACK IS EEN CADEAUTJE
Twee weken na je match krijg je automatisch een mail van onze helpdesk. We vragen dan hoe je het burencontact hebt ervaren en of alles goed is gegaan. Geen zin in een uitgebreide terugkoppeling? Een simpel duimpje spreekt boekdelen!
Ook als de ervaring minder was of je iets anders wilt terugkoppelen, horen wij het graag. Zo blijven we op de hoogte van wat goed gaat en wat nog aandacht nodig heeft.
Wil je al eerder feedback geven? Mail ons op [email protected]Â of bel 020 623 9771.
TIP 2: THE NEXT EPISODE
TIP 3: TERUGGEVEN KAN ALTIJD


4. GEEN AFSPRAAK IS HETZELFDE
KLUSJE DOEN
TIP 1: KLUS BESPREKEN
TIP 2: BESCHIKBARE TIJD
TIP 3: HELPENDE HAND
TIP 4: KLUS NIET GEKLAARD
Blijkt na jouw werk dat er echt nog veel moet gebeuren, neem dan contact op met Burennetwerk. Wij kunnen dan iemand zoeken die de klus kan afmaken. Uiteraard mag je ook altijd zelf op een later moment langsgaan om het af te ronden.
BOODSCHAPPEN DOEN
TIP 1: KENNISMAKING
TIP 2: BOODSCHAPPENLIJST
TIP 3: BETALING
TIP 4: WINKEL(S)
TIP 5: INRUIMEN
TIP 6: FREQUENTIE
TIP 7: TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR
GEZELLIG DOEN
TIP 1: AFSPRAAK BESPREKEN
TIP 2: DE VOLGENDE AFSPRAAK