PRO TIPS VOOR

GOEDE BUREN

Of je nu voor het eerst aan de slag gaat als goede buur of al door de wol geverfd bent en wel een opfrisser kunt gebruiken, met deze tips buur je als een pro!

Heb je gereageerd op een leuke burenvraag? We love it! Wij bellen eerst met de buur die ondersteuning zoekt om het goede nieuws te delen. Dit kan soms een paar dagen duren. Is de buur akkoord? Dan ontvang jij een matchmail met contactgegevens en de vraag om contact op te nemen. 

 

1. WIE HEB IK AAN DE LIJN?

Tijd voor wat telefonische actie! We hebben de buur verteld dat jij binnen 3 werkdagen contact opneemt om een afspraak te maken, dus pak die telefoon en laat van je horen. Ook als je pas later kunt helpen vragen we je binnen 3 werkdagen contact op te nemen, dan weet de buur waar ‘ie aan toe is!

Vertel wie je bent en dat je via Burennetwerk hebt begrepen dat de buur ondersteuning zoekt. Vraag wanneer het schikt om langs te komen en, ook wel handig, noteer de afspraak in jullie agenda’s.

Vier tips voor het eerste contact vind je hieronder:

TIP 1: GEEN GEHOOR? BEL DOOR
Wordt er niet opgenomen? Bel direct nog eens. Onze buren zijn vaak een dagje ouder en schuifelen niet meer op topsnelheid naar de telefoon. Als je direct een tweede keer belt, heb je vaak wel beet.
 
Lukt dat niet? Spreek de voicemail in, vertel wie je bent, waarom je belt en dat je het de volgende dag nog eens probeert. Na 3-4 dagen nog steeds niet gelukt? Laat het ons weten!
TIP 2: BESPREEK JE UREN MET DE BUREN

Het kan gebeuren dat de klus groter of kleiner blijkt te zijn dan je dacht. Maak daarom vooraf afspraken over hoe lang je beschikbaar bent. Lukt het niet om de klus binnen die tijd af te ronden? Neem contact op met Burennetwerk of kom later terug.

Ook bij een bezoek voor gezelligheid is het handig om verwachtingen te bespreken. Misschien vindt de buur het zo gezellig dat ‘ie eeuwig wil kletsen. Geef van tevoren aan tot wanneer je tijd hebt, zodat je niet in een ongemakkelijke situatie komt. Dit geldt ook andersom: sommige buren willen graag rust na een tijdje. Even afstemmen dus!

 

TIP 3: VERMIJD EEN BLAUWTJE, CHECK DIE DATE

Niemand vindt het leuk om een blauwtje te lopen. Bel één of twee dagen voor je hebt afgesproken nog een tweede keer. Misschien is de hulp uiteindelijk toch niet nodig, of is de buur de afspraak uit het oog verloren. Een kort belletje is daarom aan te raden!

TIP 4: WIE MOET ALS EERSTE OPHANGEN?

De classic: ‘Nee, jij moet als eerste ophangen! Nee, jij!’ Er is maar één oplossing, en dat is aftellen en tegelijk ophangen. Echt doen, hè!

2. BELLETJE TREKKEN

Daar sta je dan: voor de deur bij de buur en op het punt de drempel over en je bubbel uit te stappen. Hier zijn wat tips die kunnen helpen bij een soepel verloop van het burencontact:
TIP 1: MEER MAG, MAAR HOEFT NIET

Het kan voorkomen dat iemand ook nog een ander klusje heeft liggen. Je mag uiteraard ook hierbij helpen, maar houd altijd rekening met jouw eigen wensen en beschikbare tijd. Doorverwijzen naar Burennetwerk is altijd een optie. Ons helpdeskteam kan weer een andere goede buur zoeken voor het andere klusje of doorverwijzen naar één van de vele partnerorganisaties uit ons netwerk.

Geeft de buur aan het moeilijk te vinden om ons te bellen/mailen voor een nieuwe burenvraag? Via onze website (werkt goed op je telefoon) kun je heel gemakkelijk een formulier invullen samen met de buur. Je kunt ons ook altijd mailen op [email protected]. Dan pakken wij de burenvraag verder op.

TIP 2: GELD SPEELT GEEN ROL
Is de buur heel blij met je hulp en wil die je graag betalen voor je hulp? Dit is niet de bedoeling! Hulp van goede buren is gratis en dat willen we heel graag zo houden, ook al geeft iemand aan graag te willen betalen. Bedank dus vriendelijk. ‘Accepteert’ de buur dit niet? Leg dan uit dat je het geld aanneemt en het in naam van de buur zal doneren aan Burennetwerk. We hebben een donatiepagina op onze website.
TIP 3: IT'S A DATE
Als jullie afscheid nemen en het idee is dat jullie elkaar vaker zullen gaan zien; maak dan gelijk een nieuwe afspraak met elkaar. De ervaring leert dat dit het beste werkt als buren bij elkaar zitten.
TIP 4: EEN FOTO ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN

Is er een moment om een leuk kiekje van jullie samen te maken? Vraag de buur om toestemming om de foto aan ons te sturen. Wij zijn altijd blij met foto’s voor ons jaarverslag of social media. Zo enthousiasmeren we andere Amsterdammers om ook goede buur te worden. Onze kantoorvrijwilligers vinden het ook gewoon leuk om een gezellige foto te ontvangen!

 

3. TIJD VOOR DE NABESCHOUWING

Je hebt goed gebuurd! What’s next? Check de volgende tips over de volgende stap in je goede buur-carrière: 
TIP 1: FEEDBACK IS EEN CADEAUTJE

Twee weken na je match krijg je automatisch een mail van onze helpdesk. We vragen dan hoe je het burencontact hebt ervaren en of alles goed is gegaan. Geen zin in een uitgebreide terugkoppeling? Een simpel duimpje spreekt boekdelen!

Ook als de ervaring minder was of je iets anders wilt terugkoppelen, horen wij het graag. Zo blijven we op de hoogte van wat goed gaat en wat nog aandacht nodig heeft.

Wil je al eerder feedback geven? Mail ons op [email protected] of bel 020 623 9771.

TIP 2: THE NEXT EPISODE
Was het een eenmalige burenvraag? Dan is de vraag nu afgerond en kun je via deze pagina weer op zoek naar een nieuwe vraag.
Was het een terugkerende burenvraag? Dan hebben jij en de buur als het goed is al een afspraak gemaakt tijdens de eerste ontmoeting. Zo niet, zorg er dan voor dat je binnenkort even belt om een nieuwe afspraak te plannen.
TIP 3: TERUGGEVEN KAN ALTIJD
Is er geen klik met de buur, is je beschikbaarheid veranderd of is de burenvraag te zwaar? Dat geeft niet! Neem contact op met onze helpdesk en wij zorgen dat een andere buur jou vervangt. Het voelt misschien een beetje vervelend om hierover te moeten bellen, maar doe het vooral. Je staat er niet alleen voor, we zijn immers een netwerk van buren!

4. GEEN AFSPRAAK IS HETZELFDE

Iedere goede buur heeft een ander talent. Ben je een klusbuur, boodschappenmaatje of koffieleut? Check hieronder hoe je goed buurt in elke situatie!

KLUSJE DOEN

TIP 1: KLUS BESPREKEN
Als je belt om een afspraak te maken voor het klusje, ga dan ook nog even na wat er precies moet gebeuren. Doorloop samen de klus. Kloppen de benodigdheden die genoemd worden in de advertentietekst van Burennetwerk? Moet er nog iets gekocht of geregeld worden door de buur voordat jij aan de slag kan? Is dit iets wat jij moet kopen, maak daar dan goede afspraken over. Het is uiteraard de bedoeling dat je buur de spullen zelf betaalt.
TIP 2: BESCHIKBARE TIJD
Wij proberen de klus zo af te bakenen dat het binnen twee uur is te doen. Om dit goed te kunnen beoordelen vragen we bij tuinvragen altijd (en soms bij andere klusjes) naar foto’s. We kunnen zo redelijk goed een inschatting maken van de omvang van de burenvraag, maar het kan gebeuren dat de burenvraag uiteindelijk groter blijkt. Geef daarom van tevoren aan dat je in principe één keer komt en dan voor twee uur beschikbaar bent. Als er meerdere klusjes zijn die moeten gebeuren, begin dan met de meest noodzakelijke klusjes.
TIP 3: HELPENDE HAND
Als het niet genoemd wordt in de advertentietekst, dan gaan wij ervanuit dat de klus te klaren is door één buur. Klinkt het over de telefoon als een klusje waarvoor je tóch een paar extra handen nodig hebt? Vraag of het oké is als je iemand meeneemt. Niemand beschikbaar? Geef het aan ons door, dan gaan wij op zoek naar een buur die je komt helpen.
TIP 4: KLUS NIET GEKLAARD

Blijkt na jouw werk dat er echt nog veel moet gebeuren, neem dan contact op met Burennetwerk. Wij kunnen dan iemand zoeken die de klus kan afmaken. Uiteraard mag je ook altijd zelf op een later moment langsgaan om het af te ronden.

BOODSCHAPPEN DOEN

TIP 1: KENNISMAKING
Spreek de eerst keer bij de buur thuis af om kennis te maken. Leer elkaar heel even kennen en bespreek hoe jullie het contact willen vormgeven. Is het misschien fijn als je ook helpt bij het inruimen van de boodschappen? Misschien kunnen jullie samen alvast even in de koelkast kijken naar hoe de zaken ervoor staan.
TIP 2: BOODSCHAPPENLIJST
Denk na over hoe jullie het boodschappenlijstje opmaken. Belt of appt de buur hierover? Of haal je het bij de buur op? Vraag bij algemene omschrijvingen (bijvoorbeeld: ‘bruine bonen’) ook even na of er behoefte is aan een bepaald merk (Hak of AH-huismerk?). Dit wordt nogal eens vergeten te specificeren door buren en kan voor de hulpvragende buur van belang zijn.
TIP 3: BETALING
Maak duidelijke afspraken over de betaling. Wij raden aan om het zo te regelen dat de buur cash geld heeft klaarliggen en dat je dat samen met het boodschappenlijstje komt ophalen. Je kunt er ook voor kiezen om de boodschappen zelf voor te schieten en dit later te verrekenen via een tikkie of cash. Neem in ieder geval altijd de bon mee terug. We raden het af om met iemand anders pinpas op stap te gaan. Lukt het niet om dit onderling goed te regelen? Neem dan even contact op met Burennetwerk.

 

TIP 4: WINKEL(S)
Bespreek naar welke winkel je gaat. Het kan voorkomen dat een buur heel specifieke wensen heeft en je vraagt om niet alleen langs de supermarkt te gaan, maar ook langs het Kruidvat voor een nieuwe zonnebril en de Action voor die ene leuke tuinkabouter. Maar past dit wel in jouw planning? Geef aan hoe lang je beschikbaar bent en hoeveel winkels je in die tijd kunt bezoeken.
TIP 5: INRUIMEN
Ga na of het nodig is dat je even helpt bij het inruimen van de boodschappen. Als een buur niet meer in staat is om zelf de boodschappen te halen, kan het natuurlijk heel goed zo zijn dat die moeite heeft met kastjes inruimen.
TIP 6: FREQUENTIE
Je helpt de buur om de week met de boodschappen, tenzij anders aangegeven. Dit communiceren wij ook naar de buur. Vraagt de buur je om vaker boodschappen te doen? Dat mag uiteraard, maar is geen verplichting. Je kan in zo’n geval altijd verwijzen naar onze helpdesk. Wellicht kunnen wij nog een buur zoeken die met je kan afwisselen.

 

TIP 7: TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR
Ga je met vakantie of ben je om een andere reden niet beschikbaar voor een aantal weken? Geef het door aan Burennetwerk! Wij zoeken dan een buur die het stokje tijdelijk van je kan overnemen.

 

GEZELLIG DOEN

TIP 1: AFSPRAAK BESPREKEN
Bespreek bij het maken van de eerste afspraak even kort de advertentietekst waarop jij hebt gereageerd. Benoem ook de frequentie die aangegeven staat in de burenvraag (meestal is dit tweewekelijks). Wij hebben deze frequentie ook besproken met de buur, maar door het nog eens te benoemen voorkom je dat hier op een later moment misverstanden over ontstaan. Blijkt dat iemand tóch vaker wil afspreken, maar heb jij daar geen zin in of tijd voor? Wij horen het graag!

 

TIP 2: DE VOLGENDE AFSPRAAK
De ervaring leert dat het maken van een vervolgafspraak het beste werkt als buren bij elkaar zitten. Maak de afspraak dus bij voorkeur voordat jullie afscheid nemen en, ook handig, zet de afspraak in jullie agenda’s!

 

TIP 3: MEER DAN GEZELLIG
Vraagt de buur jou om ook wat praktische hulp bij andere zaken? Je mag dit natuurlijk oppakken. Liever niet? Geef aan dat jij komt voor de gezelligheid, maar dat er vast andere buren zijn die kunnen en willen helpen. Verwijs naar onze helpdesk: 020 623 9771 of [email protected].
TIP 4: TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR
Ga je op vakantie of is er een andere reden dat je voor een langere periode niet beschikbaar bent? Geef dit aan ons door. Wij zoeken, indien gewenst, een buur die jou tijdelijk vervangt.
TIP 5: GEEN KLIK
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat jullie het gezellig hebben met elkaar. Als er geen klik is en je ziet het niet zitten om het contact voort te zetten, laat het dan ook aan ons weten. Wij kunnen dan een andere goede buur zoeken die het stokje van jou overneemt. Dat is voor iedereen leuker!