Frans

Goede buur Frans (35) is één van onze handige buurmannen in West. Sociaal vrijwilligerswerk is niet aan hem besteed, maar hij vindt het wél leuk om mensen te helpen. Via Burennetwerk wordt hij dan ook enkel gekoppeld aan eenmalige, praktische karweitjes. Inmiddels heeft hij, ondanks zijn verhuizing naar Haarlem, al menig hulpvrager verblijd met zijn twee rechterhanden. Ik ontmoet Frans op een zonnige middag op een terras vlakbij het Vondelpark, waar hij vertelt over zijn klusjes, leuke herinneringen en zijn toekomst als goede buur.

Waarom ben je goede buur geworden?
“Mijn neef vertelde mij destijds dat hij via Burennetwerk klusjes deed voor mensen. De hulp die hij bood was eenmalig en heel specifiek. ‘Dat is precies wat ik wil doen’, dacht ik toen. Door middel van mijn hulp, kunnen mensen hun spullen weer gebruiken. Daar haal ik veel voldoening uit. Bovendien geeft het een goed gevoel dat ik mensen help.”

Welke hulpvragen vind je het leukst?
“Ik ben vooral actief met sjouwdingen en klusjes. Hoewel ik opruimen en sjouwen prima vind, vind ik het maken van spullen toch het leukst. Wanneer ik een kapotte lamp of kast weer kan maken, geeft mij dat heel veel voldoening. Het is fijn als ik zichtbaar resultaat zie. Het is leuk als een pakket een meubelstuk wordt of als iemand zijn lamp weer kan gebruiken.”

Hoe combineer je de burenhulp met je werk?
“Momenteel werk ik in Amsterdam-West en woon ik in Haarlem. Na mijn werk fiets ik via Osdorp en Geuzenveld naar huis toe. Ik probeer altijd rond vijf of zes uur af te spreken met hulpvragers, zodat ik op weg naar huis het klusje kan doen. Op deze manier kost het mij eigenlijk heel weinig tijd en bovendien kom ik tot de uithoeken van Osdorp. Afhankelijk van de hulpvraag ben ik wel of niet op tijd thuis. Maar ach, het maakt niet uit als ik af en toe een half uur later thuis ben.”

Wat is je leukste herinnering als goede buur?
“Er zijn mij eigenlijk twee dingen echt goed bijgebleven. Zo ben ik een keer bij een mevrouw geweest, waarbij ik kon merken dat ze zich heel erg geholpen voelde. Ze had een kastdeur die niet meer sloot en ze werd helemaal vrolijk toen de deur weer goed dicht kon, dat was leuk! Natuurlijk zijn andere mensen ook blij met de hulp, maar deze mevrouw kon het heel goed uiten.
Daarnaast ben ik een keer bij een jong meisje geweest met twee kinderen. Zij had een heel klein bureautje gekocht met een kleine stoel, heel schattig. Het bureautje moest in elkaar gezet worden, het resultaat zag er erg leuk uit.”

Hoe ziet je toekomst als goede buur eruit?
“In principe wil ik gewoon zo doorgaan. Het kost mij heel weinig moeite en is het makkelijk te combineren met mijn werk. Wellicht wordt het anders als ik een andere baan zou krijgen, maar voorlopig blijf ik gewoon goede buur!”


Wat kun je nu doen?
inJordaan, Westelijke Eilanden en Zeeheldenbuurt
inOsdorp Midden
inVogelbuurt
inOostzanerwerf & Kadoelen
inSlotermeer zuid west
inBanne Buiksloot (De Banne)
inTuindorp Nieuwendam
inVogelbuurt IJplein
inTuindorp Nieuwendam
inSlotermeer Zuid-West
inIndische buurt
inHoofddorppleinbuurt
inOostelijk Havengebied
inSlotermeer Noord-Oost
inOud-Oost (Transvaalbuurt)
inOostelijke Eilanden
inOostelijke Eilanden
Vertel ons hoe het was!

Heb je iemand geholpen of ben je geholpen?
Vertel ons jouw ervaringen. Wij leren graag van wat er goed ging en van wat er beter kan.

Vertel!

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in