Gerritjan en Johan

Het verhaal van goede buur Gerritjan (38) en de goedgemutste Johan (57) is bijzonder. Twee jaar geleden kwam Johan uit een dal, waarop Burennetwerk voor hem op zoek ging naar een gezellige buurman waarmee hij af en toe iets kon ondernemen. Via buur Gerritjan leerde Johan veel nieuwe mensen kennen en inmiddels is hij ook zelf vrijwilliger bij stichting Civic. Voor het interview strijken we neer op een zonnig terrasje in de Javastraat, waar Johan en Gerritjan mij vertellen over hun afspraken, mooie herinneringen en ontstane vriendschap.

Hoe was de eerste afspraak?
Gerritjan: “Tijdens onze eerste afspraak zijn we gaan dammen, maar het bleek al snel dat ik helemaal geen partij ben voor Johan. Johan moest heel erg inkomen, omdat hij al een poosje niet had gedamd. Ik dacht toen nog: ‘ah, dit wordt leuk!’. Maar in mijn hoogmoed verloor ik uiteindelijk keihard.”
Johan (lachend): “Je dacht zeker dat je mij wel kon hebben?”
Gerritjan: “Ja, dat dacht ik de eerste twee keer dat we damden, maar daarna is het nooit meer wat geworden met mij. Bij Johan kwam het steeds weer terug.”
Johan: “Ja, dat klopt. Ik heb een herseninfarct gehad en daardoor was ik veel dingen vergeten. Gelukkig kwamen veel dingen langzaam weer terug. Daardoor werd ik steeds beter in dammen.” Lachend: “Gerritjan vroeg laatst ook al of ik hem les kon geven.”
Gerritjan: “Van het dammen kwamen we daarna al snel bij het idee om te gaan wandelen, ook omdat het toen zomer werd. We hebben veel door de buurt gelopen en eromheen. Tijdens onze wandelingen hebben we elkaar vaak verrast met leuke plekjes. Zo heeft Johan mij allemaal plekken laten zien die ik nog niet kende, dat vond ik heel erg leuk!”
Johan: “Jij hebt mij verrast toen we naar Diemen gingen. We hebben ook een keer heel ver gelopen, ik was bekaf daarna.”

En nu?
Gerritjan: “In het begin probeerden we elke twee weken af te spreken, maar de laatste tijd zijn de afspraken een beetje verwaterd. Dat komt onder andere omdat we elkaar vaak buiten de afspraken gingen zien. “
Johan: “Ja, door Gerritjan ben ik ook bij de kerk gekomen. Ik geloof niet, maar ik vind het heel gezellig. Daarom ben ik er nu elke week.”
Gerritjan: “Ik vind het mooi dat Johan zich zo op zijn plek voelt in mijn kerk. Dat vind ik heel tof en voelt ook wel als een cadeautje.
Buiten de zondag om zien we elkaar elke twee weken bij de huiskameravond en vaak ook tijdens een koffieochtend waar we allebei naar toe gaan. Johan leerde daar veel nieuwe mensen kennen. Dat vind ik heel erg positief. Ik voel mij er dus ook niet schuldig over dat we minder vaak afspreken. Het is juist leuk om te weten dat hij zoveel nieuwe mensen heeft leren kennen. Laatst hebben we trouwens wel weer eens gewandeld en dat is dan ook heel gezellig. Daar geniet ik dan ook van.”
Johan: “Gerritjan heeft mij wel een stuk op weg geholpen, zeker weten. Gerritjan is een goud iemand voor mij. Hij heeft mij veel gebracht.”
Gerritjan: “Johan heeft mij ook veel gebracht, hij is veel socialer dan ik. Johan is zelfs zo sociaal dat hij zijn hele leven lang alles heeft weggegeven. Daarom is het ook een poos wat minder gegaan. Johan is eigenlijk te lief voor de wereld.”

Wat is het meest waardevol aan het contact?
Johan: “Heel veel! Als ik hulp nodig heb, staat hij altijd voor mij klaar. Hij is er altijd, dat is Gerritjan. Met hem kan ik bijna alles bespreken en ben ik een open boek. Dat is niet bij iedereen het geval. Ik vind het lastig om te vertellen waardoor dat komt, maar ik kan mijn hart luchten bij hem.”
Gerritjan: “De meeste waarde zit in het feit dat ik mensen ontmoet. Vrijwilligerswerk begint meestal omdat je idealen hebt of iets voor iemand wil betekenen, maar het is de een of andere manier heel wederkerig. Ik krijg veel liefde terug en ik leer er ook veel van. Mijn contact met Johan is leuk en we hebben een vriendschap opgebouwd. Johan en ik hebben het helemaal niet alleen over problemen. Hij is geïnteresseerd in de mensen in zijn omgeving, het gesprek gaat daardoor twee kanten op. Als we samen op straat lopen hebben we ook heel snel contact. Johan maakt veel grapjes en hij is heel open, op een mooie manier. Het is altijd een feestje om met Johan op stap te zijn! ”

Wat kun je nu doen?
inJordaan, Westelijke Eilanden en Zeeheldenbuurt
inOsdorp Midden
inVogelbuurt
inOostzanerwerf & Kadoelen
inSlotermeer zuid west
inBanne Buiksloot (De Banne)
inTuindorp Nieuwendam
inVogelbuurt IJplein
inTuindorp Nieuwendam
inSlotermeer Zuid-West
inIndische buurt
inHoofddorppleinbuurt
inOostelijk Havengebied
inSlotermeer Noord-Oost
inOud-Oost (Transvaalbuurt)
inOostelijke Eilanden
inOostelijke Eilanden
Vertel ons hoe het was!

Heb je iemand geholpen of ben je geholpen?
Vertel ons jouw ervaringen. Wij leren graag van wat er goed ging en van wat er beter kan.

Vertel!

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in