fbpx

Handige buur Stijn in de Jordaan 

jul 11, 2023 | Alles tonen, Burenreport

Stijn is sinds 2020 goede buur bij Burennetwerk. Als handige buur in de Jordaan helpt hij buren met kleine reparaties. We spraken met hem over zijn drijfveer om als goede buur vrijwilliger voor Burennetwerk aan de slag te gaan en zijn ervaringen in zijn buurt.

Hoe Stijn terecht kwam bij Burennetwerk

“Ik woonde destijds in de Jordaan met mijn vriendin. Daar besefte ik me hoe anoniem het leven kan zijn in de grote stad.” Stijn probeerde goede band op te bouwen met zijn buren. “Dat lukte prima toen ik in een gezellig hofje in de Willemstraat woonde. Maar in de Tuinstraat, een meer anonieme straat waar, dacht ik aan mijn eigen opa en oma, die inmiddels zijn overleden. Ik dacht, waarom ga ik niet eens bij iemand langs voor een praatje of een kopje thee?” Via twee vrienden die voor Burennetwerk werkten kwam hij in aanraking met Burennetwerk en meldde hij zich aan als goede buur.

Aan de slag als goede buur

Voor Stijn, zelf afkomstig uit Breda, was dit een mooie manier om mensen in de buurt te leren kennen en verhalen te horen van echte Jordanezen. Het enthousiasme van zijn vrienden maakte de stap naar aanmelden kleiner.  Zodra hij zich had aangemeld druppelden de eerste verzoekjes binnen. “Zo gaat dat dan bij jullie.”

De eerste periode van zijn goede buur-schap viel net aan het begin van de covidpandemie in 2020. “Mijn eerste verzoekjes waren boodschappen doen voor mensen die heel angstig waren vanwege covid en de deur niet uit durfden.” Maar daar stopte het niet. Al snel kreeg hij een leuke klus voor een buurvrouw die hulp nodig had bij het opknappen van een fiets. “Ik ging erheen met een schroevendraaier, hoewel ik zelf niet de handigste man ben. Ik dacht laat ik het gewoon proberen en kijken of ik deze vrouw kan helpen. Het was een heel bijzondere maar vooral ook een hele lieve vrouw. Die fiets was echt helemaal versleten. Ik heb de band geplakt en de ketting erop gelegd. Dat was allemaal niet heel moeilijk. En mijn buurvrouw was er echt heel blij mee, want ze deed alles op die fiets”. Na dat klusje was er ook ruimte voor een praatje onder het genot van een blikje Fanta. “Het was heel gezellig.Omdat het contact goed voelde heb ik haar mijn telefoonnummer gegeven en gezegd ze me mocht bellen als ze me nog eens nodig had”.

Quote vrijwilliger Stijn 2023

Dat heeft deze buurvrouw ook gedaan toen er een lamp moest worden opgehangen. “Weer een technisch klusje,” lacht Stijn. “Dat was eigenlijk nog gezelliger, want nu was ik bij haar in huis. Toen werd het wat persoonlijker.”  Stijn en zijn buurvrouw raakte weer aan de praat. Zo kwam hij erachter dat zij ook vrijwilligerswerk deed. Ze kookte Surinaams en probeerde dat een beetje aan de man te brengen. “Ik heb wel een paar keer een maaltijd bij haar besteld. Ze kon echt lekker koken, dus dat was een heel leuke ervaring. Als ik geen goede buur was geweest was ik haar misschien nooit tegengekomen”. 

De stad uit

Inmiddels is Stijn Amsterdam uit en verhuisd naar Landsmeer. “Nu sta ik er zeker weer voor open. Zeker nu ik in Landsmeer woon. We zijn daar relatief nieuw, het is daar best gesloten. Misschien is Burennetwerk een goeie manier om bij de mensen binnen te komen. En je doet ook nog iets goeds.”

Ook goede buur?

Smaakt het verhaal van Jan naar meer en ga je ook graag aan de slag als goede buur vrijwilliger?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

Burenreporter Marlijn interviewde goede buur vrijwilliger Stijn. Ook vrijwillig aan de slag als Burenreporter? Het kost je ongeveer 1 tot 2 uur per report. Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie of mail naar [email protected] voor vragen en om je aan te melden. 

 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

VACATURE FONDSENWERVER

VACATURE FONDSENWERVER

Ben jij op zoek naar een klus met directe maatschappelijke impact? Word jij graag uitgedaagd in een dynamische, veelzijdige rol met veel ruimte voor eigen inbreng? Wil jij bijdragen aan een groeiende organisatie met lef en ambitie? Dan is deze functie op jouw lijf...

4 vragen aan goede buur Tedo

4 vragen aan goede buur Tedo

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan goede buur Tedo die al goede buur is sinds het...

Burennetwerk breidt uit naar Weesp

Burennetwerk breidt uit naar Weesp

Burennetwerk is er voor alle Amsterdammers die een goede buur willen zijn voor een ander. Nu Weesp ook al een tijdje bij gemeente Amsterdam hoort zetten wij binnenkort een stapje richting de voordeur van de Weespenaren.We bouwen momenteel hard aan een netwerk van...