Romli en mevrouw Hogendorp

Als ik aan kom bij mevrouw Hogendorp (78) zet goede buur Romli (42) net de twee meter lange lat, die hij heeft meegebracht voor een klusje, tegen de muur. Hij klopt op het raam en vrijwel meteen steekt mevrouw Hogendorp haar hoofd door het venster. “Een echte Jordanese herken je als ze uit het raam hangt!“ verklaart ze mij later. Mevrouw is een trotse Jordanese die honderduit over de Jordaan vertelt. Buur Romli helpt haar af en toe met wat klusjes in en om het huis.

Wat was uw hulpvraag?
Mevrouw Hogendorp: “Toen ik ouder werd, werd ik gebrekkig. Ouderen mensen verslijten namelijk. Ik heb in 2012 een ongeluk gehad en ik kan nu ook niet goed meer lopen, dat vind ik heel erg. Ik kreeg eerst hulp van twee jongens die af en toe wat klusjes voor mij deden, maar vorig jaar moest iedereen eruit. Gelukkig ken ik iemand van het buurthuis. Zij is hulp gaan zoeken voor mij. Zo ben ik bij Burennetwerk gekomen.”

Romli, waarom ben jij een goede buur geworden?
Romli
: “Ik vind het leuk om mensen thuis te helpen en met mensen in gesprek te raken. Dat is aan de ene kant een beetje nieuwsgierigheid, maar aan de andere kant ook omdat ik handiger wil worden. Dit laatste kan door het doen van klusjes. Daarnaast ben ik een poos terug als freelance meubelmaker begonnen. Omdat ik veel bij mensen thuis kom, is het belangrijk om te weten hoe je met mensen omgaat. Dat leer ik ook door middel van mijn hulp.”

Wat vindt u het fijnste aan de hulp?
Mevrouw Hogendorp: “Dat mensen zo hun best doen mij te helpen. Ik ben heel dankbaar voor diegenen die mij willen helpen. Mijn broer woont ver weg en ik kan niet naar mijn zus toe, dus sta ik alleen. Ik heb respect voor zulke mensen. Als je valt pakken ze je op en helpen ze je. Ze doen het graag. Ik vond Romli meteen een leuke jongen. Hij is lief hoor, ja echt! Hij is net zo’n type als mijn broertje. En hij heeft ook helemaal geen commentaar op het werk van zijn voorgangers.”

Wat voor een klusjes doe je graag?
Romli: “Ik vind werken met hout altijd leuk. Klusjes met mijn handen natuurlijk, maar het moet niet al te lang duren. Ik houd niet zo van schilderen, dat is namelijk best moeilijk als je het echt netjes wilt doen. Als het niet heel erg netjes hoeft en het niet uitmaakt of je ergens druppels ziet, is het wel een leuk klusje.”

Loop je ook tegen problemen aan bij klusjes?
Romli: “Soms komen er wat complicaties bij klusjes. Dan heb je bijvoorbeeld andere apparatuur nodig of andere materialen. Meestal moet je eerst inventariseren of het kan en hoe het eruit ziet. Daarna kun je pas een plannetje maken hoe je het gaat aanpakken.”
Mevrouw Hogendorp: “Tegen Romli hoef je niets te zeggen hoor, het is echt een wonder. Hij doet het allemaal!”Wat kun je nu doen?
inJordaan, Westelijke Eilanden en Zeeheldenbuurt
inOsdorp Midden
inVogelbuurt
inOostzanerwerf & Kadoelen
inSlotermeer zuid west
inBanne Buiksloot (De Banne)
inTuindorp Nieuwendam
inVogelbuurt IJplein
inTuindorp Nieuwendam
inSlotermeer Zuid-West
inIndische buurt
inHoofddorppleinbuurt
inOostelijk Havengebied
inSlotermeer Noord-Oost
inOud-Oost (Transvaalbuurt)
inOostelijke Eilanden
inOostelijke Eilanden
Vertel ons hoe het was!

Heb je iemand geholpen of ben je geholpen?
Vertel ons jouw ervaringen. Wij leren graag van wat er goed ging en van wat er beter kan.

Vertel!

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in