Marloes en mevrouw van Rijn

Als ik de lift uitstap zie ik mevrouw van Rijn (92) al bij de deur van haar aanleunwoning staan. Ze is een scherpzinnige vrouw die graag op de hoogte blijft. Bij binnenkomst word ik direct hartelijk ontvangen met een kopje thee en een grote koek. “Mevrouw van Rijn is een hele goede gastvrouw, ze heeft altijd lekkere dingen” vertelt goede buur Marloes (34). Marloes komt sinds een jaar één keer in de twee weken langs bij mevrouw om gezellig te kletsen. Afspraken vol lekkernijen, mooie verhalen en wederzijdse interesse.

Hoe kwamen jullie bij Burennetwerk?
Mevrouw van Rijn:
“Nadat ik mijn wervel had gebroken, kwam ik nergens. Ik was veel alleen, omdat ik de deur niet meer uit kon. Bovendien zijn veel vriendinnen overleden. Op dat moment is iemand voor mij hulp gaan zoeken. Uiteindelijk kwam de hulp van Burennetwerk.”
Marloes: “Ik kwam via een huis-aan-huisflyer bij Burennetwerk. Mijn vriend zei dat dit echt wat voor mij was. Vroeger heb ik namelijk als bijbaan in de thuiszorg gewerkt en dat vond ik ook zo leuk. Je merkt dat het kringetje rond oudere mensen kleiner wordt. Het leek mij dan ook leuk om gekoppeld te worden aan één iemand. Dat heb ik aangegeven bij Burennetwerk. Binnen een week was ik al gekoppeld, dat ging erg snel!”

Hoe zijn de afspraken?
Mevrouw van Rijn: “Toen Marloes de eerste keer kwam dacht ik ‘wat komt daar nou binnen?’.” Lachend: “nee hoor! We zijn gaan praten en sindsdien hebben wij eigenlijk altijd wat te kletsen. Gewoon gezellig! De eerste avond ging het al meteen over diverse dingen. Het was meteen raak.”
Marloes: “We dachten allebei: ‘hebben we nu al twee uur zitten beppen?’”
Mevrouw van Rijn: “Ja, je praat met jonge mensen anders dan met ouderen. Dat is met Marloes ook, ze is erg geïnteresseerd in vroeger. Ik kan heel leuk met haar praten! Met oudere mensen gaat het vaak over ziektes en problemen. Natuurlijk mag dat wel ter sprake komen, maar niet de hele avond. Marloes en ik praten over alles.
Marloes: “We hebben inderdaad veel raakvlakken. We hebben het over serieus nieuws en Guus Meeuwisnieuws” Ze lacht. “Over hoe het met u gaat en met mij en mijn kinderen. We doen ook vaak een nieuwsrondje van de gang hier in het complex en hebben het over winkeltjes in de buurt. Ik vind de verhalen van vroeger ook altijd heel bijzonder! Al die verhalen die u zelf hebt meegemaakt. Over het gezinsleven en hoe dat vroeger ging. U vertelt er altijd heel mooi over.”

Wat is er zo waardevol aan de afspraken?
Mevrouw van Rijn: “Wanneer je alleen bent, kun je niet makkelijk met iemand praten als er iets gebeurt. Vooral als er iets ernstigs plaatsvindt, zoals in Parijs vorig jaar, is het heel naar als je niet weet met wie je erover kunt praten. In mijn eentje maak ik mij snel zorgen over gebeurtenissen. Ik blijf graag op de hoogte en het is fijn dat ik met Marloes over alles kan praten. Ik ben gelukkig redelijk bij de tijd en ik hoop dat dit zo blijft.”
Marloes: “Redelijk? U bent heel erg goed bij de tijd! U volgt al het nieuws en kunt over alles meepraten!”
Mevrouw van Rijn: “Tja, ik wil dat allemaal gewoon weten, maar ik wil ook altijd met een ander bezig zijn. Dat vind ik heel belangrijk! Ik onthoud veel dingen die Marloes vertelt. Het moet niet zo zijn dat alleen ik aan het praten ben. Daarom praten we overal over, dat moet ook kunnen.”
Marloes: “Ja, we beginnen meestal bij de deur al met kletsen. Ik vind onze afspraken gewoon superleuk. Het geeft mij heel veel voldoening!”.
Mevrouw van Rijn: “Ik kijk altijd uit naar de afspraken. Marloes belt altijd eerst om te kijken of het goed gaat en daarna komt ze. We zijn er helemaal op ingesteld!”

Bij het afscheid drukt mevrouw van Rijn Marloes nog een tasje met twee paashazen in de handen, “voor de kinderen”. Wanneer wij de gang aflopen, blijft mevrouw van Rijn nog voor haar deur wachten, “aan het einde van de gang zwaai ik altijd nog even” verklaart Marloes lachend. Voor we de trap af lopen draaien we ons daarom nog even om een zwaaien onze gastvrouw een laatste groet. Een topmatch!


Wat kun je nu doen?
inJordaan, Westelijke Eilanden en Zeeheldenbuurt
inOsdorp Midden
inVogelbuurt
inOostzanerwerf & Kadoelen
inSlotermeer zuid west
inBanne Buiksloot (De Banne)
inTuindorp Nieuwendam
inVogelbuurt IJplein
inTuindorp Nieuwendam
inSlotermeer Zuid-West
inIndische buurt
inHoofddorppleinbuurt
inOostelijk Havengebied
inSlotermeer Noord-Oost
inOud-Oost (Transvaalbuurt)
inOostelijke Eilanden
inOostelijke Eilanden
Vertel ons hoe het was!

Heb je iemand geholpen of ben je geholpen?
Vertel ons jouw ervaringen. Wij leren graag van wat er goed ging en van wat er beter kan.

Vertel!

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in