fbpx

Burennetwerk maakt impact!

feb 15, 2023 | Alles tonen, Nieuws

Burennetwerk zet zich ruim 10 jaar in voor het matchen van buren met een burenvraag aan goede buren die willen helpen. Dat we dat niet voor niets doen blijkt uit een recent onderzoek dat DSP-groep heeft uitgevoerd in opdracht van Burennetwerk. Daaruit blijkt dat thuiszorgprofessionals zich minder belast voelen wanneer zelfstandig wonende kwetsbare ouderen met een beperkt netwerk ook regelmatig steun kunnen krijgen van een buur.

Praktisch, sociaal of vervoer

Even iets ophangen in huis of een bank bij het grofvuil zetten. Even koffiedrinken, een wandeling maken of samen een boodschap doen. Of even dat ritje naar de huisarts of het ziekenhuis. Daarmee worden kwetsbare buren met een beperkt netwerk enorm geholpen. Thuiszorgmedewerkers met een oog verantwoordelijkheidsgevoel helpen graag, maar kunnen niet aan al deze vragen voldoen.

Gelukkig is er hulp om de hoek. Thuiszorgmedewerkers weten Burennetwerk steeds beter te vinden en melden een burenvraag dan ook graag aan voor hulpvragers. En Burennetwerk zorgt op haar beurt al ruim 10 jaar voor een match met een goede buur. 

Beter een goede buur dan een verre vriend

Uit onderzoek blijkt nu dat deze burenhulp zorgt dat thuiszorgprofessionals zich minder belast voelen. Zij voelen zich vaak erg verantwoordelijk voor hun cliënten: het zijn vaak zelfstandig wonende kwetsbare ouderen met geen of een beperkt sociaal netwerk. De huishoudelijke hulp komt soms al jarenlang wekelijks bij een oudere over de vloer en is het enige contact met de buitenwereld. Die verantwoordelijkheid kan zwaar drukken, en zelfs zorgen voor overbelasting van de zorgprofessional.

Op het moment dat voor diezelfde oudere een goede buur wordt ingezet, verdubbelt het netwerk van één (alleen de huishoudelijke hulp) naar twee personen. En dat geeft verlichting”, aldus adviseur Lotte Hogeboom van DSP-groep.

Weten wat de exacte impact is die Burennetwerk maakt? Een factsheet vind je hier. Het volledige rapport van DSP lees je hier.

Ook een buur helpen? Of ken jij een buur die hulp nodig heeft? Burennetwerk gaat graag op zoek naar de beste match!

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

VACATURE FONDSENWERVER

VACATURE FONDSENWERVER

Ben jij op zoek naar een klus met directe maatschappelijke impact? Word jij graag uitgedaagd in een dynamische, veelzijdige rol met veel ruimte voor eigen inbreng? Wil jij bijdragen aan een groeiende organisatie met lef en ambitie? Dan is deze functie op jouw lijf...

4 vragen aan goede buur Tedo

4 vragen aan goede buur Tedo

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan goede buur Tedo die al goede buur is sinds het...

Burennetwerk breidt uit naar Weesp

Burennetwerk breidt uit naar Weesp

Burennetwerk is er voor alle Amsterdammers die een goede buur willen zijn voor een ander. Nu Weesp ook al een tijdje bij gemeente Amsterdam hoort zetten wij binnenkort een stapje richting de voordeur van de Weespenaren.We bouwen momenteel hard aan een netwerk van...