4 vragen aan goede buur Jan

jun 20, 2023 | Alles tonen, Burenreport

Goede buren vrijwilligers zijn er in vele soorten. In deze rubriek stellen we 4 vragen aan goede buur Jan over zijn ervaringen als goede buur vrijwilliger voor Burennetwerk. Sinds een aantal jaar heeft hij regelmatig contact met een buur. Gewoon voor de gezelligheid. Nieuwsgierig naar Jan en zijn buur? Lees dan snel verder.

Wie is goede buur Jan?

“Mijn naam is Jan, ik woon in Nieuw-West en ik ben sinds 2018 actief bij Burennetwerk. Ik ben toen begonnen met een project dat ‘Automaatje’ heette. Feitelijk met het helpen vervoeren van mensen. Dat project bestaat inmiddels niet meer. Een van mijn eerste matches was Wil, inmiddels vijf jaar geleden. En die zie ik nog steeds wekelijks!”

Wie is jouw buur?

“Wil is inmiddels 92 en gaat graag naar Zandvoort. Daar kwam ze wekelijks met haar inmiddels overleden echtgenoot. Dat vond ze heerlijk. Het was een goede match tussen ons en dat is het altijd gebleven. Inmiddels is ze meer een vriendin dan dat ik haar als Goede Buur vervoer.“

Kun je iets vertellen over jouw burenvraag?

“Wil had behoefte aan sociaal contact. Ze houdt erg van het strand, dus daar gaan we samen heen. Altijd eerst aan de arm – ze loopt als een kieviet maar is toch bang om te vallen. Dan parkeren we op Zandvoort altijd bij hetzelfde paviljoen, lopen we eerst een stukje over de boulevard, zitten we een half uur op een bankje in de zon en daarna drinken we een drankje. Vervolgens eindigen we met een haring bij de viskar. Daarna breng ik haar terug naar huis. Als het slecht weer is gaan we naar een museum.“

Waarom ben je goede buur geworden?

“Ik zag een uitzending op televisie die over het ‘Automaatje’ project ging. Toen dacht ik: mijn auto staat altijd maar voor de deur, fijn om die daarvoor in te zetten en zo mensen te kunnen helpen. Zo is het begonnen! Ook in COVID-tijd heeft het een grote vlucht gehad. Ik heb toen veel mensen vervoerd die een vaccinatie nodig hadden. Sinds eind 2019 werk ik ook drie dagen per week als vrijwilliger mee op de Burennetwerk helpdesk om buren te matchen. Dat is altijd erg leuk om te doen. Er zijn zelfs een aantal mensen die elke week bellen. Niet omdat ze iets nodig hebben, maar gewoon omdat ze om een praatje verlegen zitten.”

Ook goede buur?

Smaakt het verhaal van Jan naar meer en ga je ook graag aan de slag als goede buur vrijwilliger?

Ben je al ingeschreven als goede buur en heb je door dit verhaal zin gekregen om weer eens een buur te helpen?

Bekijk de actuele openstaande burenvragen van jouw stadsdeel of buurt!

Sasha de Hair buurreporter vrijwilliger Burennetwerk

Burenreporter Sasha de Hair interviewde goede buur vrijwilliger Jan. Ook vrijwillig aan de slag als Burenreporter? Het kost je ongeveer 1 tot 2 uur per report. Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie of mail Coenraad via [email protected] voor vragen en om je aan te melden. 

 

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...