3 Cordaan zorgprofessionals in het zonnetje

jun 22, 2023 | Alles tonen, Nieuws

Wist je dat Burennetwerk een samenwerking heeft met zorgorganisatie Cordaan? Soms hebben buren die zorg nodig hebben namelijk vragen die buiten de zorg vallen. In dat geval melden zorgprofessionals van Cordaan cliënten aan bij Burennetwerk. Het gaat om kleine dingen, een schilderijtje ophangen, iets bij het grofvuil zetten of een kort ritje. Een simpele burenvraag dus. Maar ook terugkerende sociale vragen, van buren die geen sociaal netwerk in de buurt hebben. Burennetwerk gaat op zoek naar een goede buur vrijwilliger die graag helpt.

De top 3 Cordaan aanmelders bij Burennetwerk

In 2022 zijn is er door Cordaan Zorgmedewerkers meer dan 800 burenvragen ingediend bij Burennetwerk, variërend van eenmalige tot terugkerende vragen. Burennetwerk is voor deze buren aan de slag gegaan voor het vinden van een goede buur vrijwilliger of heeft de juiste organisatie gevonden om deze buren op weg te helpen. De top drie burenvraag-aanmelders van Cordaan hebben we dit jaar in het zonnetje gezet en een bedankje uitgereikt, bestaande uit een tegoedbon en een Buur (bier ter ere van het 10-jarig jubileum van Burennetwerk). De top bestaat uit;

  1. Timothy Tersch, Wijkverpleegkundige 19 aanmeldingen
  2. Anja Tolboom, Casemanager dementie 15 aanmeldingen
  3. Marije Bolt, Ergotherapeut 13 aanmeldingen
Cordaan wijkverpleegkundige Timothy 

Timothy is wijkverpleegkundige bij Cordaan en melde in 2022 een record van 19 burenvragen aan. Hij heeft gemerkt dat vrijwillige hulp echt een groot verschil kan maken. “Cliënten fleuren hiervan helemaal op”.  

Burennetwerk vindt Timothy fijn voor praktische vragen waar cliënten tegenaan lopen. Het komt vaak voor dat cliënten vragen hebben waarbij hij niet kan ondersteunen. “Dan valt de vraag eigenlijk een beetje tussen wal en schip aan de formele zorg-kant. Wanneer ik de vraag bij Burennetwerk neerleg voor overleg komt er uiteindelijk altijd wel een passende oplossing voor.”

Het gaat met name om praktische vragen. “Het ophangen of bevestigen van een kastje, hulpmiddel of schilderij. Maar ook helpen met de tuin, boodschappen, een lampje indraaien of iets bij het grofvuil zetten”.  

Cordaan wijkverpleegkundige Timothy Tersch
Cordaan Casemanager dementie Anja  

Anja is casemanager dementie bij Cordaan. Vrijwilligers zijn volgens haar heel belangrijk. “Ze kunnen bijdragen aan het doorbreken van passiviteit en ervoor zorgen dat mensen weer dingen gaan ondernemen.” Ze klopte in 2022 daarom regelmatig aan bij Burennetwerk en melde in totaal 15 burenvragen aan.  

 Haar mooiste match was voor een dame die door haar ziektebeeld niets meer wilde, maar wel trots haar accordeon bladmuziek liet zien. Anja zag hierin een mogelijkheid. “Via Kerk&Buurt is een vrijwilliger gevonden die accordeon speelde. Dit heeft een prachtige match opgeleverd die veel heeft betekent voor zowel deze mevrouw als de vrijwilliger”. 

 Praktische klussen zijn via Burennetwerk vaak heel snel gematcht. “Laatst heb ik bij een cliënt nog een sleutelkastje laten bevestigen. Het aanmelden van de burenvraag via burennetwerk.nl gaat altijd heel makkelijk, zodat dit nooit teveel tijd kost”. 

Cordaan Casemanager dementie Anja
Cordaan Ergotherapeut Marije  

Marije Bolt is geen onbekende bij Burennetwerk; ze stond al eerder in top 3 en meldt graag en veelvuldig burenvragen aan. In 2022 wel 13! Als ergotherapeut laat ze regelmatig steunbeugels plaatsen. Er zijn een aantal goede buren die ze ondertussen goed kent en waar zij graag mee samenwerkt.  

Maar niet alleen voor de steunbeugels schakelt ze Burennetwerk in, ook voor tuintjes en voor sociale burenvragen. “Voor dat sociale contact moet ik cliënten soms wel verleiden. Zij vinden het spannend of denken dat het toch niet gaat werken”. Wat ze haar cliënten dan altijd zegt: “Je kan het altijd proberen. Als het niks is stop je er toch gewoon mee? Je had eerst ook niet zo’n zin in een ergotherapeut en toch vind je me wel gezellig!”  

Ze herinnert zich nog een match waarbij de goede buur helaas wat verlaat was en ze daardoor zelf niet aanwezig kon zijn. Haar cliënt liet haar achteraf helemaal enthousiast weten dat het zo’n leuke man was, prachtig in pak met koffertje en zijn boormachine. “De dame in kwestie was helemaal in haar nopjes!” 

Cordaan Ergotherapeut Marije Bolt
De samenwerking tussen Burennetwerk en Cordaan

Burennetwerk matcht al sinds 2012 Amsterdammers met een laagdrempelige hulpvraag aan buren die graag willen helpen. Dat kan gaan om éénmalige praktische klusjes, bijvoorbeeld even iets ophangen of een boodschap doen voor een buur. Maar ook om sociale vragen, eens in de twee weken een kopje koffie doen of een wandeling maken.  Dat doen we met onze vrijwilligers, onze goede buren.  

Sinds 2016 hebben Burennetwerk en Cordaan een samenwerking, waarbij iedere Cordaan zorgprofessional voor een cliënt een burenvraag kan aanmelden. Dat kan eenvoudig via het aanmeldformulier op de website of telefonisch (bel 020- 6239771, maandag t/m donderdag van 10 – 14 uur).

DEEL OOK
JOUW VERHAAL!

Regelmatig spreken we Amsterdammers over hun burenhulp-verhalen. Deze verhalen bieden inspiratie voor anderen die ook een goede buur willen zijn of geven nét dat duwtje aan een buur om via Burennetwerk om hulp te vragen. Wil jij een mooi burenverhaal met ons delen? Ons Burenreporterteam komt graag bij je langs. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.

MEER VERHALEN

Breng een kerstpakket bij een buur

Breng een kerstpakket bij een buur

Het is klokslag december. Tijd voor weer wat feestdagenwarmte in ons Burennetwerk. De jaarlijkse kerstpakkettenactie staat weer voor de deur! Verras een buur die wel een lichtpuntje kan gebruiken met een zelf samengesteld kerstpakket.

4 vragen aan buur Wil

4 vragen aan buur Wil

Amsterdammers zijn er in alle soorten en maten. Zo divers is ook onze club goede buren. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Wie kan je zoal verwachten als je een goede buur om hulp vraagt? Deze keer 4 vragen aan buur Wil uit stadsdeel Nieuw-West over haar...